Airtrotter heeft begin dit jaar de Vakantie Award Startup of the Year gewonnen. De softwareontwikkelaar heeft een platform ontwikkeld waarmee reisorganisaties heel eenvoudig, maar vooral ook heel snel, een compleet reisprogramma kunnen samenstellen en boeken. TRAVELNEXT gaat in gesprek met Stefan Dammers (CEO en Co-founder Airtrotter). 

Kan je vertellen wat Airtrotter precies doet en hoe het idee is ontstaan?

“Airtrotter is een reisplanner die talloze systemen (API’s) combineert in één reisplanner. Een one-stop-shop met real-time beschikbaarheden en prijzen. Dit alles is volledig geautomatiseerd en met één druk op de knop boekbaar; waarmee reisorganisaties hun assortiment direct kunnen vergroten en hun bedrijfsprocessen kunnen optimaliseren en automatiseren. Wat resulteert in sneller kunnen communiceren met de klant waarbij conversies vele malen hoger liggen met goedkopere inkoopprijzen. Het bedrijf is begonnen als B2C propositie in 2017. Waarbij ik tijdens het boeken van een rondreis door Japan talloze verschillende tabbladen open had staan en hierbij tegen het probleem aanliep dat ik door de bomen het bos niet meer zag. Het idee is ontstaan om al deze verschillende systemen (suppliers) te koppelen in één overzichtelijke reisplanner. Tijdens de coronapandemie bleek er vanuit de reisbranche de behoefte om onze techniek te gebruiken om, door een ‘whitelabel’-structuur, vanuit naam en branding van de reisorganisatie zelf pakketten te gaan verkopen. Hierdoor hebben wij een pivot gedaan van B2C naar B2B en heeft onze CTO, André Gerritsen, de techniek volledig omgebouwd. Waarbij wij verschillende whitelabels uitgeven, waarmee de reisorganisatie zelf reizen met onze techniek verkoopt aan de eindgebruiker.”

Wat maakt Airtrotter uniek voor de reisindustrie?

“Airtrotter is uniek vanwege de innovatie die wij bieden, namelijk de one-stop-shop in combinatie met dynamische prijzen en automatisering. Het unieke zit ‘m in de gebruikerservaring en de snelheden. Binnen letterlijk twee seconden staat er een reisplan van vijftien verschillende bestemmingen klaar (rondreis) inclusief alle accommodaties, vluchten, autohuur, excursies en meer. En dat op basis van real-time beschikbaarheid en prijzen, die nog totaal aanpasbaar zijn. Daarnaast zijn wij als team zeer flexibel en schakelen we snel om de behoefte van onze B2B-klant te vervullen. Onze producten worden ontwikkeld samen met onze aandeelhouders, klanten en prospects. Een vorm van co-creatie. Om op deze manier de beste ervaring te bieden aan de eindgebruiker.”

Kan je enkele voorbeelden geven van hoe jullie producten en diensten de reiservaring voor klanten verbeteren?

“Reisorganisaties willen bedrijfsprocessen optimaliseren, automatiseren en conversies verhogen. Door onze whitelabel-oplossing kunnen onze B2B-klanten zeer snel schakelen met op maat gemaakte reizen. Binnen enkele minuten stuur je een voorstel naar een klant zonder weken heen en weer te schakelen met lokale agenten of DMC’s. Het aanpassen van het hotel, het aantal dagen wijzigen, de volgorde wijzigen, bestemmingen toevoegen of verwijderen, het kan allemaal. Direct een online (en offline) offerte-tool die verrijkt wordt door content vanuit talloze systemen. Met zelfs een AI-integratie om reisvoorstellen nog gemakkelijker samen te stellen en nóg mooier te maken, met enkele clicks gegenereerd. Tevens met één klik geboekt. Waarbij alle voucher/brochureafhandelingen gebundeld worden in één overzichtelijke pdf (roadbook). Die vervolgens automatisch de eindgebruiker automatisch ontvangt. Er komt praktisch geen mens meer aan te pas.”

Hoe werkt de integratie van jullie technologie met bestaande platforms van klanten?

“Onze techniek wordt volledig geïntegreerd in de bestaande website van onze klant door een Angular Script. Dit is een plug&play-script waarbij de eindgebruiker ten allen tijde op de website blijft van de desbetreffende organisatie. Daarnaast hebben wij een eigen dashboard (CRM) systeem ontwikkeld waar alle settings, reizen, boekingen, content, suppliers, statistieken en meer worden bijgehouden. Deze gegevens hebben wij ook in verschillende API-vormen waarbij we de ANVR XML-structuur aanhouden. Hiermee kan gemakkelijk gekoppeld worden met bestaande platformen van onze klant. Hierdoor behoudt onze klant zijn bestaande processen, maar optimaliseert en accelereert hij zijn of haar business.”

Gefeliciteerd met het winnen van de ‘Startup of the Year’-award. Wat betekent deze erkenning?

“Dank je wel. Het winnen van de award is voor ons een prachtige bevestiging op het harde werk wat wij tezamen verzetten met het resultaat wat wij tot nu toe als collectief hebben behaald. Een fantastische erkenning vanuit de reisbranche. Dit geeft ons nog meer stimulans om op deze manier marktaandeel te krijgen, wat we samen met onze aandeelhouders, klanten en prospects doen.”

Kan je een succesverhaal delen waarbij Airtrotter een significante impact had op de reiservaring van een klant?

“Vanuit onze B2B-klanten horen wij vele succesverhalen van eindgebruikers die zeer plezierig en zorgeloos een reiservaring hebben gehad. Van de meest uiteenlopende bestemmingen, van Scandinavië tot Indonesië en zelfs tot Australië. Wereldwijd. De impact is dat de eindgebruiker zijn reis tot in de puntjes nog kan aanpassen naar eigen wens, want iedereen reist op een eigen manier. Een voorbeeld is één van onze B2B-klanten, Footprint Travel, waarbij je je eigen reis zelf helemaal kan tweaken en kan opmaken. De reis die men zelf samenstelt is écht van diegene zelf. Een droomreis die je zelf mag kneden. Tevens met één klik wordt alles geboekt en bevestigd. Waarbij de reiziger na boeken, automatisch een prachtig opgemaakte reisbrochure ontvangt met roadbook.”

Airtrotter
Joe Verbakel, Renee van den Oudenrijn, André Gerritsen, en Stefan Dammers

Wat zijn de toekomstplannen voor Airtrotter? Zijn er nieuwe functies of markten die jullie willen verkennen?

“We zijn van plan om onze technologische ontwikkeling en zakelijke groei verder te stimuleren. Op gebied van techniek zijn wij zowel bezig om de huidige multidestination planner te verrijken met andere suppliers per segment. Los daarvan zijn we bezig om een DMC-hub in te bouwen waarmee DMC’s kunnen connecten. Hiermee kan onze klant (reisorganisatie) gebruikmaken van hun whitelabel met content van hun eigen DMC. Waardoor ze zowel dynamische content als de vaste DMC-content hebben. Tevens onderzoeken we de mogelijkheid om een samenwerking aan te gaan met (bestaande) technologische partners binnen de reisbranche. Los van deze ontwikkelingen zijn we met onze klanten en aandeelhouders bezig met andere (technische) proposities en willen we ons verder profileren als technisch partners in de reisbranche. Dit doen we met andere mogelijke proposities, evenals met andere producten waarbij we pasgeleden de volgende producten hebben gelanceerd: single destination, vervoer + accommodatie, accommodatie only, flights only, AI-trips, en meer. Op gebied van zakelijke ontwikkeling zijn wij bezig om campagnes op te zetten en personeel te werven in een aantal Europese landen. Internationale uitrol dus. Onze verschillende producten en proposities zijn allen meertalig, waardoor we zeer snel en efficiënt kunnen schakelen.”

Hoe zien jullie de toekomst van reistechnologie en de rol van Airtrotter daarin?

“Technologie, en met name innovaties, zoals degene die wij bieden, zullen een steeds belangrijkere rol gaan spelen binnen de reisorganisaties. Reisorganisaties die niet meegaan in deze ontwikkeling zullen het steeds moeilijker gaan krijgen ten opzichte van organisaties die innovatie omarmen, vooral op langere termijn. Vasthouden aan het oude, wat nu werkt, hoeft niet te betekenen dat dat over tien  jaar nog steeds werkt. Inmiddels maken verschillende (zowel grote als kleine) partijen gebruik van onze techniek om hun assortiment te vergroten, processen te optimaliseren en te automatiseren. Met Airtrotter blijven we innoveren op basis van de behoefte die er vanuit de markt komt.”

Wordt er bij jullie gekeken naar het gebruik van AI?

“Jazeker, bij Airtrotter kijken we naar het gebruik van AI en we maken er reeds gebruik van. We hebben AI-technologie geïmplementeerd in verschillende aspecten van ons platform, zoals het personaliseren van reisadvies, het verrijken van content en het automatisch aanmaken van reizen op basis van een AI-oplossing. Uiteraard onderzoeken we nog vele andere mogelijkheden, echter vinden wij wel dat AI niet een vervanger is voor een menselijke ervaring in combinatie met de expertise die een reisexpert heeft op een kantoor van onze klanten. Wij zien het voornamelijk als hulpmiddel die we ook zeker volledig willen en moeten benutten.”

Hebben jullie advies voor andere startups die innovatie willen inbrengen?

“Startups die innovatie willen brengen in hun industrie zouden moeten beginnen met onderzoeken wat de behoeften en pijnpunten zijn binnen hun markt. Ga met potentiële klanten en stakeholders in gesprek, luister naar hun feedback. Dit zijn de mensen die jouw startup verder kunnen ontwikkelen en kunnen sturen naar innovatie. Ga altijd lean te werk, dit houdt in dat je onderzoekt of iets levensvatbaar is voordat je het gaat maken. Probeer je product op voorhand te verkopen zonder dat je het daadwerkelijk hebt. Hiermee toets je of er vraag naar is en is tevens een validatie van de markt. Zorg er ook voor dat je openstaat en flexibel te werk gaat. Denk in oplossingen voor de problemen die anderen ervaren. Ga mee in trends maar zorg altijd wel voor een kritische blik. Een ander belangrijk aspect is werk aan je team. Startups fungeren vaak in kleine teams of zelfs in hun eentje. In je eentje kan je veel werk verzetten, maar tot een echt succes moet je zorgen dat je team de drie belangrijkste disciplines bevat, de drie H’s: de Hipster (creatieveling), de Hacker (ontwikkelaar) en de Hustler (sales). Last but not least, en ik denk het belangrijkste aspect: gewoon DOEN! Blijven proberen, blijven volhouden, je netwerk zo veel mogelijk uitbreiden, keer op keer vallen en telkens weer blijven opstaan.”