Sinds de term digital nomads haar intrede deed (reizigers die overal ter wereld konden en gingen werken), is de publieke en open werkplek haast normaal geworden. Niet verbonden hoeven zijn aan 1 locatie, maar overal je laptop kunnen openklappen of je smartphone en aan het werk. In een rapport van PSFK Labs, een innovatie consultant bedrijf, is een interessante suggestie gedaan voor ‘digitale bureaus’ en dit is zeer toepasbaar voor de reisindustrie.
Impact op de fysieke werkplek
Een reisbureau, waarvan er in het straatbeeld steeds minder zijn, is als ‘winkel’ nog steeds een typisch voorbeeld waar werknemers met een denkbeeldige ketting vastliggen aan de locatie. Het bureau is in strijd geraakt met de toekomst van werk en werken in de reiswereld. Waar zelfstandige reisassistenten met technologie zichzelf mobiel maakten, we nu de ontwikkeling zien van chatbots (onder andere via Skype en Facebook) om mensen te assisteren met het boeken van reizen, is het tijd om de fysieke werkplek en het ‘bureau denken’ oftewel de locatie onder de loep te nemen. Niet alleen de wijze waarop verandert, ook de omgeving en de context zal gaan mee veranderen.
Een dynamische visie op ‘het bureau’ is nodig, een visie waar flexibiliteit, socialisatie, samenwerking en misschien wel de grootste tegenstander ‘eentonigheid’ mee gemoeid gaan.
Desk research (en boekingen) gaan plaatsvinden in cafés en restaurants
Geïnspireerd op 10 strategieën is de toekomst van het werk rapport ontwikkeld. De visie ligt eigenlijk in het verlengde van bovenstaande ontwikkelingen; apps worden gebruikt als meetingpoint en ‘werkplek’ om reisbedrijf en klant met elkaar in contact te brengen.
Digital nomad principes
Geïnspireerd op het digital nomads principe, is de visie van de werkplek van de toekomst er een die vooral via een app gebeurt. Via een app kunnen werknemers bureau ruimte reserveren in verschillende vestigingen of aangrenzende cafés. Werkruimten worden op deze manier niet langer veroordeeld tot stationaire en statische plekken en voorkomt -wat zeker voor reisbureaus geldt -, de onverwachte drukte en onvoldoende capaciteit om mensen snel aan hun droomreis te helpen. De reiswereld heeft de kans en de mogelijkheid om niet gebonden te zijn aan een fysieke plek. Inspiratie wordt online of via digitale tools opgedaan. In plaats van het aanpassen van reisbureaus, kan de werkplek ook gewijzigd worden en daarmee de werkwijze.
Spontane interactie en samenwerking hoeven niet per se gefaciliteerd te worden door een traditioneel kantoor. Anderzijds geldt wel, wanneer minder conventionele werkopstellingen worden ingevoerd, zoals naburige bedrijven of afgelegen werkplekken in huis, wordt het moeilijker om een ‘reisbureau’ medewerker te vinden wanneer nodig.
In Nederland is Corendon als touroperator een goed voorbeeld; in de nieuwe app release is namelijk niet alleen service centraal gesteld, maar kunnen er ook reizen bekeken worden via de app, de boeking verloopt vervolgens via de mobiele website.
De service insteek blijft belangrijk voor de consument, zoals het inzien van de boekingsgegevens, de actuele tijden, maar ook een mogelijkheid om extra’s bij te boeken, zoals meer stoelruimte.
Collegialiteit stimuleren op de nieuwe werkvloer
App-gebruikers (bij voorkeur een soort intranet voor reisbureaumedewerkers) kunnen hun collega’s altijd vinden; er moet te bekijken zijn welke specifieke rollen de omliggende gebruikers hebben en het bevordert sociale contacten en de vorming van nieuwe verbindingen, die helpen bij het genereren van nieuwe ideeën en innovatie, die voorheen wellicht niet zouden ontstaan. Dit zou ook toegepast kunnen worden op de hoofdkantoren, als zitten deze vaak op industrieterreinen en niet dicht bij het winkelgebied. Maar reisbedrijven zouden zich opnieuw moeten afvragen hoe zij nomad desks in alle lagen van hun organisaties zouden kunnen implementeren.
Trendwatchers: 4 zaken om rekening mee te houden
Wanneer we kijken naar wat bekende trendwatchers zeggen over de werkplek en de veranderingen die we gaan zien, zijn er voor digitaal werken in de reiswereld nog 4 zaken van belang:
- de omgeving
- de winkelbeleving
- organisatie DNA
- generatie Z
De omgeving
Volgens Adjiedj Bakas, is de toekomst van vastgoed niet zo zeker. Mensen zijn overbewinkeld, webwinkelen neemt toe en vervaagt met fysiek winkelen; webshops openen fysieke winkels. Beleving wordt belangrijk en winkelgebieden worden fors ingekrompen, verfraaid en versterkt met originele (buitenlandse) winkelformules. Plekken waar mensen zichzelf graag uitlaten. Toerisme groeit, de pretparkisering van steden zet door, hotelfuncties en huizenverhuur via platforms als Airbnb nemen toe.
De winkelbeleving
Volgens trendwatcher Tom Palmaerts, die in januari sprak over ’travel trough the eyes of youth’ tijdens de Masterclass van Reiswerk & NHTV op De Vakantiebeurs, verandert het winkelgebied en dus ook de functie van winkels, dit geldt ook voor reisbureauwinkels. De reisindustrie moet natuurlijk verder met innoveren op het gebied van techniek, en digitalisering gaat alsmaar verder en sneller. Maar wat belangrijker is of wordt, is persoonlijk contact. Iets waar alle zintuigen bij betrokken worden. Steden daadwerkelijk kunnen ruiken bijvoorbeeld. Dat betekent ook dat winkels (reisbureaus) niet zullen verdwijnen, maar e-shops worden, waar met hoogwaardige technologie, alsnog een unieke beleving gegeven wordt. Een klassieke winkelsetting dus, met moderne snufjes. De retailstore wordt in 2020 weer populair, daar wordt je wellicht niet welkom geheten door een persoon, maar door een robot. Dat betekent dat we de komende jaren stil moeten zitten. En dus, kunnen we met andere zaken aan de slag, zoals het organisatie DNA en het aantrekken van generatie Z. Meer lezen over travel trough the eyes of youth? Lees hier het Reiswerk webmagazine over dit topic.
Organisatie DNA
Volgens trendwatcher Yuri van Geest, die afgelopen jaar sprak op het ANVR Congres, moeten we bewegen van een hiërarchisch bedrijf naar een netwerk. In plaats van een strategie wordt een kompas gebruikt. Dat kompas bestaat, anders dan een strategie niet uit een meerjaren plan, maar uit een operationeel plan waar iedere werknemer tegelijkertijd kan leren en zichzelf continu kan verbeteren. Het is een organisatie met een vaste circulatie; bouwen, meten, leren. Dat betekent dat je als reisorganisatie in je DNA moet mee veranderen:
- Past
De focus lag op marketing, sales en service via social media, mobiel en online, voor front-end functies.
- Present
De focus ligt op productie & ontwikkeling en vindt plaats via nanotechnologie, robots, 3D-printen, sensoren en virtual reality.
- Future
De focus gaat liggen op innovatie en supply: crowdsourcing, do it yourself, crowd companies.
Generatie Z
Generatie X-ers, die nu al bang zijn voor generatie Y, moeten eens opletten voor generatie Z. Ze zijn actief, nemen beslissingen, en zijn de nieuwe bazen. Hun kwaliteit ligt in het doen en in het maken. Tijdens het reizen, zit de beleving in de reis op zich. Zo ook de trend die voor hen relevant gaat zijn wanneer we het hebben over een aantrekkelijke werkomgeving: Bleisure, een combinatie van werken voor succes, maar ook fun aan de andere kant. Zij zijn de generatie die tijdens hun sollicitatiegesprek zullen vragen hoeveel uur per week er staat voor face 2 face contact, en hoeveel uur voor stilte? Oftewel, stilstaan en terug kunnen kruipen in hun eigen cocon.
Eén reactie