NH Hoteles heeft in een onderzoek de ware feiten van “The Social Traveller in 2013” naar boven gehaald. Waar worden zij door geïnspireerd, hoe boeken zij en hoe gaan zij op reis? Maak kennis met Lisa, dé social traveler ten voeten uit. Ik beschrijf in deze blogposting hoe zij haar fasen van reizen beleeft en waar het haar als sociale reiziger allemaal uiteindelijk om draait.

Dromen

Lisa droomt al een tijdje van een reis naar Zweden, eigenlijk al sinds een vriend wat foto’s van hem en zijn familie op de Noordpool op Facebook zette. Ze heeft al meerdere malen geprobeerd om vrienden ook enthousiast te krijgen om met haar naar Zweden te gaan. Tot op heden zonder succes. Ondanks dat ze iedere keer als ze een aanbieding of spectaculaire foto’s ziet, deze op Facebook en Pinterest plaatst en er over Tweet.

Lisa weet zeker dat ze naar Zweden wil, maar tijdens deze eerste stappen in de reisplanning staat ze erg open voor tips en wordt ze erg beïnvloed door anderen. Ze heeft een idee van wat ze wil maar ze gaat zo vaak mogelijk online om inspiratie op te doen. De ene na de andere video en foto bekijkt ze. Op deze manier bepaalt ze de inhoud van haar trip en houdt ze ondertussen in de gaten waar ze het later online eventueel kan boeken.

If it’s not online, it doesn’t exist. If it ain’t online, it ain’t fine.

Lisa houdt niet van traditionele tv reclames, ze weet zelf beter wat ze wil. Dankzij haar iPad kan ze dat ook krijgen wanneer ze het wil. Dit is dan ook de reden dat ze fashion blogs leest voor ze gaat shoppen en dat ze op TripAdvisor kijkt voor ze een hotel boekt. Haar vertrouwen in wat anderen zeggen is niet verdwenen, maar het is verplaatst van tv reclames naar sociale netwerken en andere content platformen. Het is niet dat ze dankzij Instagram het ene bedrijf meer vertrouwd dan het andere, maar ze vertrouwd haar vrienden die de Instagram foto van dat bedrijf liken wel meer.

Plannen

Op het werk komt Lisa in gesprek met haar collega Marc over haar trip naar Zweden. Lisa heeft Marc al eens meegevraagd, maar Marc kan niet op de data dat Lisa wil gaan. “Je zou MySocialPassport eens moeten proberen”, adviseert Marc. “Daarmee kun je reisgenoten vinden. Je kunt ook Planely gebruiken om iemand te vinden om je vlucht mee te delen.”

Marc heeft veel gereisd, maar Lisa weet niet zeker of de manier waarop Marc reist hetzelfde is als haar manier van reizen. Ze vraagt daarom toch nog even haar Facebook vrienden of ze ervaringen hebben met de suggesties van Marc.

Omdat Lisa het echt niet ziet zitten om alleen naar Zweden te gaan, zet ze haar plan even op een lager pitje. Dan ontdekt Lisa dankzij een vriendin Globetrooper. Een kleine (slechts 3000 leden – eind 2012), maar zeer actieve community van reizigers. Helaas vindt ze hier geen reisgenoten naar haar goesting, maar ze laat er wel wat berichten achter voor reizigers die op dezelfde data als zij in Zweden zijn. Wellicht kunnen ze dan in ieder geval een paar dagen met elkaar optrekken.

Social travelers are never alone

Als Lisa in Zweden is, wil ze niet enkel het land ontdekken, maar ook de locale bevolking. Op aanraden van vrienden zoekt ze op Airbnb en Wimdu alvast wat accommodaties uit waar ze wilt verblijven. Couchsurfing is nooit echt haar ding geweest maar deze vorm van betaald couchsurfing ziet ze wel zitten.

Boeken

Eindelijk is het zover, Lisa heeft haar vlucht geboekt! Nadat ze Kayak en Expedia geraadpleegd had, heeft ze uiteindelijk bij de airline zelf geboekt omdat er nauwelijks prijsverschil was.

Ze heeft drie verschillende vluchten geboekt om vanuit Boston naar Stockholm te komen maar is daardoor wel een stuk voordeliger uit.  Dit betekent helaas wel dat ze veel tijd op vliegvelden doorbrengt. Ze heeft geen zin om hele nachten wakker te blijven op het vliegveld om op haar spullen te letten dus heeft ze twee keer een hotel op het vliegveld geboekt dat ze per uur kan betalen. Tijdens haar reis verblijft ze in Airbnb en Wimdu accommodaties van locals en ontmoet ze Zweden met wie ze via Couchsurfing en eerder genoemde Globetrooper online heeft leren kennen.

Think global, enjoy local

Voorpret

Lisa vertrouwt de adviezen van haar vrienden op sociale netwerken als het gaat om vakantie. Ze maakt hier ook steeds meer gebruik van aangezien ze constant verbonden is met internet tijdens haar vakantie. Lisa heeft al een aantal apps voor haar trip naar Zweden gedownload. Sommige heeft ze al direct na een paar seconden weer verwijderd omdat ze te onoverzichtelijk waren of omdat het te lang duurde om ze te laden. En als het laden op je eigen wifi al lang duurt, hoe lang duurt het dan op vakantie wel niet?

Lisa heeft behoorlijk wat video’s op Vimeo en YouTube bekeken. Maar echt overtuigd om een bepaald meer te bezoeken is ze niet echt. Films en video’s van officiële verkeersbureau’s inspireren haar wel, maar verleiden haar niet genoeg om haar ook daadwerkelijk de knoop door te laten hakken over het wel of niet bezoeken van dat ene meer.

Reizen

Lisa houdt van biologisch en vegetarisch eten en daarom heeft ze Open Table en Localeats gedownload om restaurants te vinden die aan haar wensen voldoen als ze op locatie is. Als de apps werken zoals beloofd dan kan ze dat ook haar vrienden later weer aanbevelen.

Zodra Lisa geland is op het vliegveld van Stockholm checkt ze in op Foursquare zodat iedereen kan zien waar ze is. Ze deelt deze status ook op Facebook want ze is trots op zichzelf dat ze het voor elkaar heeft gekregen om haar droomreis te beginnen. Gedurende haar hele reis deelt ze niet alleen haar locatie, maar ook alle restaurants, winkels en foto’s die het aanbevelen waard zijn op Tiplist. Uiteraard plaatst zij haar mooiste reisfoto’s ook op Facebook. Zo is de cirkel weer rond.

Zit de sociale reiziger in ieder van ons?

De manier waarop Lisa haar reis plant en beleeft helpt om de sociale reiziger begrijpen. Volgens het rapport heeft eenieder van ons, jong en oud, een ‘socialholic’ in ons. We zijn verslaafd aan de goedkeuring van anderen in de vorm van likes. Iedere foto en mening die we delen vergroot de mogelijkheden en kansen voor anderen om te bepalen waar ze heen moeten en hoe dat te plannen. Maar geldt dat niet alleen voor Generatie Y?