Het is al bijna een traditie. De afgelopen jaren (zie hier 2015 en 2016) gaf ik je een lijstje van de online ontwikkelingen om op in te spelen. Deze laatste dagen van dit jaar geef ik je hierbij ook mijn verwachting voor 2017!

Unlimited roaming!

Yes, yes, yes! Vanaf 1 juli 2017 verdwijnen de extra roamingkosten voor internetten in het buitenland (EU). Dat betekent dat we in de EU zonder extra kosten kunnen snappen, appen, posten, liken en sharen. Zeker als je als organisatie veel buitenlandse gasten ontvangt óf jij veel met Nederlandse reizigers te maken hebt kun je hier dus veel extra content en conversaties van verwachten. Ik verwacht dat de piek vanaf 1 juli direct door het plafond gaat, aangezien de vakantietijd dan ook begint.

Messenger: WhatsApp & Facebook Messenger

KLM en Transavia geven al wat langere tijd het voorbeeld. Het gebruik van WhatsApp & Facebook Messenger. Chats zullen in 2017 echt nog verder doorbreken. Vanuit de hotellerie en touroperators ken ik nog weinig echte cases, maar wat liggen hier veel kansen in! Sommige merken hebben het geprobeerd met een eigen app (met chatfunctionaliteit) maar die downloaden we als consumenten niet meer. Dus hier gaat weer de alom oude succesformule op: daar zijn waar je doelgroep is. Gelukkig hebben ook grote online monitoring en webcare tools WhatsApp en Facebook Messenger geïntegreerd. Wat alleen een interessant gegeven blijft is de regelgeving. Waar je bij een e-mailadres iedereen die een ‘klant’ van je is mag mailen, geldt dit bij een 06 nummer en WhatsApp niet!

Snapchat vs Instagram: wie wint?

Dat Instagram met Stories op de proppen zou komen, had ik niet verwacht. De strijd tussen deze twee is volledig aan. Wie gaat er winnen is de grote vraag voor 2017. Wordt de Snapchat zonnebril dé gadget van aankomende zomer, hoe gaat het met de groepsgesprekken en hondensnuiten? Of komt Instagram met geo-filters? Voor marketingdoeleinden zie ik zelf nog steeds meer mogelijkheden in Instagram, zeker omdat er meer mogelijk is qua bereik (adverteren), tijdlijn opbouw en het laagdrempeliger om te volgen is.

Tip: Lees deze case van Walibi Holland over Snapchat.

360 * graden video’s

Video, daar kom je zonder niet echt ver meer mee in 2017. Waar het zo’n 2 jaar geleden om dronevideo’s ging, is de nieuwste ontwikkeling gelegen in 360 graden video’s. Foto’s vinden momenteel ook beter hun weg omdat je op Facebook ook letterlijk in een foto kunt ronddraaien.

Voor evenementen, concerten etc. betekent dat dus dat je ondanks je er niet echt bij bent, wel onderdeel bent van de beleving/ervaring.

Podcasts

Internationaal zijn podcasts al wat langer doorgebroken maar ze lijken ook in Nederland in 2017 voet aan de grond te krijgen. Zeker om ‘moeilijke’ onderwerpen ter discussie te stellen zijn podcasts een uitstekend middel en passen goed in het ‘on demand’ tijdperk. Met behulp van Soundcloud kun je prima een podcast luisteren terwijl je in de auto, trein of op de fiets zit en zodoende de reistijd ook efficiënt kunt benutten. In maximaal een half uur kun je je luisteraars bijpraten. Belangrijk is dat dit geen monoloog en monotoon verhaal wordt, maar een sprankelend interview dat prettig is om naar te luisteren.

De nieuwe Pokemon Go

Dat Pokemon Go afgelopen zomer een enorme rage werd, had ik niet aan zien komen. Ik kan wel voorspellen dat we deze vorm van gaming in 2017 zeker terug gaan zien. Super Mario Run is een paar weken terug gelanceerd, maar het is niet zo doorgebroken als Pokemon. Er schijnt een Harry Potter Go aan te komen en samen met de grote tentoonstelling in de Jaarbeurs kan dit weleens een massale zwerkbal jaagtocht worden…

Hoe moet je hierop inspelen? Zorg dat je binnen jouw organisatie een aantal early adapters hebt die je snel kunt inschakelen mocht er een hype aankomen. Volg veel techblogs (en anders is de Tech sectie van Nu.nl ook prima). Verder geldt: probeer de app zo snel mogelijk zelf en ervaar of je er iets mee kunt voor je bedrijf. In het geval van Pokemon was dat erachter komen welke Pokemon er op jouw locatie zaten en of je een Pokestop of –gym was.

Klantgedrag voorspellen

Afgelopen week kondigde D Reizen aan te gaan werken met een predictive analytics tool. Hiermee kan het klantgedrag nog beter voorspeld worden. Je kunt dit zien al een eigen algoritme waarbij je als marketeer antwoord krijgt op vragen als: ‘Welke klant denkt nu over welke vakantie na?’ Het weer is daarbij een belangrijke factor en natuurlijk zijn er nog tal van andere data. Deze vorm van ‘meten is weten’ is absoluut de toekomst volgens mij, want het grote voordeel hierbij is dat je nog beter kunt personaliseren en relevant kunt zijn op het juiste moment.

Authenticiteit van vloggers en bloggers

De houdbaarheid van vloggers en bloggers die niet authentiek zijn staat ter discussie. Zij gaan echt het einde van 2017 niet halen.  Eerder schreef ik hier al een blog over, maar alleen de Excelsheets vullen met cijfers van het bereik zonder dat er authentieke content is dat kan anno 2017 echt niet meer! Ook Heidi van LivingbytheSea doet een pleidooi voor meer authenticiteit.
En wat is dan de definitie van authentiek? Mocht je daar nog twijfel bij hebben bekijk deze compilatie:

Als bloggers en marketeers zijn we hier samen verantwoordelijk voor!

Blogger:

  • Kies als blogger voor een onderscheidende blog layout (geen 10 uit dozijn wit WordPress template).
  • Maak unieke, originele en onderscheidende artikelen anders dan de ‘7 bezienswaardigheden in …’ lijstjes
  • Geef tips waar je eigen vrienden ook blij mee zouden zijn.
  • Maak een afweging: wat vind je belangrijker; authentiek zijn of gratis spullen/reizen krijgen?

Marketeers:

  • Staar je niet blind op de cijfers
  • Zorg dat de bloggers bij jou passen: bij jouw doelgroep en niche
  • Ga voor ambassadeurschap en een samenwerking (dus 2 kanten op)
  • Betrek bloggers bij het maken van je programma in een blogtrip

En dan nog dit

  • Virtual Reality: wordt GROTER, GROTER en GROTER. Het gimmick effect zal minder worden en de cases van echte ervaringen wordt nog groter en meeslepender.
  • Nieuwe influencers: ik verwacht dat we eind 2017 weer een lijstje hebben van influencers, die nu nog geen influencer zijn. Zo is onlangs in eens Meester Jasper opgestaan, die nu een enorme community heeft op zijn Spotify lijsten.
  • Afgelopen oktober heeft Iens (onderdeel van TripAdvisor) de restaurantreserveringssite Couverts overgenomen. Iens had ook al Seatme onder zich. Ontzettend interessant omdat nu niet alleen voor accommodaties maar ook voor restaurants TripAdvisor groter en groter wordt.

Op welke ontwikkelingen ga jij in 2017 inspelen?