Hoe ziet het toekomstige leren eruit? Op het Reiswerk Employability Event hebben diverse sprekers gesproken over de effecten van een veranderende branche op het leren en opleiden van medewerkers in de reisbranche. Ook zijn er tips en tools aangeboden om medewerkers toekomstbestendig te maken én te houden. Het event trok veel studenten aan, maar ook docenten, opleidingsinstituten en diverse organisaties binnen de reisbranche.

Een bijzondere reiservaring via, door en met de klant

Frank Oostdam (directeur ANVR) ‘Vooral niet stil zitten!’ geeft Frank aan, de sector moet nu veranderen! Om als reissector future proof te worden kun je het beste focussen op de customer experience. Een bijzondere reiservaring maak je via, door én met de klant. Met alleen een focus op het product kom je er niet. Denk na over je visie, missie en weet als bedrijf waar jij voor staat. Hoe loods jij de klant door jouw customer journey heen?

Context

Context wordt hierbij steeds belangrijker dan content. Frank geeft aan dat over 10 tot 15 jaar klanten bedrijven kiezen op basis van waar jij als bedrijf voor staat. Wat zijn jouw bedrijfswaarden? Volgens Frank gaan we van een fase van ‘transactie naar interactie’. De focus ligt niet meer alleen op het product aanbod, het product is slechts een middel om met de klant aan de slag te gaan. Klanten wensen steeds meer gepersonaliseerde producten. De toegevoegde waarde van een verkoop van een reis zit in het persoonlijke, directe contact met de klant. Focus op de klant en de binding die je maakt met de klant. Begrijp de klant, weet wat hij/zij zoekt op de reis, kijk wat jij als brand kunt bieden en maak jezelf uniek.

Customer relevancy model

Uit het Customer Relevancy model van het Travel Tomorrow rapport blijkt dat reizigers een keuze maken voor een reisorganisatie op basis van vijf elementen: een lage prijs, het beste product, persoonlijke service, lokale aanwezigheid of het bedrijfsmerk. Om succesvol te zijn in de reisbranche is het advies om te domineren in één element, onderscheidend te zijn in een ander en markt conform te zijn in de overige drie.

Millennial: voor of na Google

Frank geeft verder aan dat de reisbranche voor diverse uitdagingen staat. Het is een snel groeiende sector en er moet op korte termijn echt meer aandacht komen voor duurzaamheid. Daarnaast is het als reisorganisatie belangrijk om te kijken naar een gepersonaliseerd aanbod, een klant-georiënteerde insteek te nemen, je onderscheidend te maken ten opzichte van de concurrenten, modern te opereren en innovatie te stimuleren. Het is belangrijk om te beseffen dat niet alleen de klantwens aan verandering onderhevig is, ook de werkende populatie is dat. In 2030 is 30% van de werkende populatie een millennial. Deze mensen denken niet meer in ‘voor of na Christus, maar in voor of na Google’.

Capgemini: Open en eerlijk over de toekomst

Debbie Jansen (Capgemini Directeur Academy & Employability Inspiration Centre). Capgemini streeft naar personeel dat wendbaar is in een veranderende markt. Niet alleen willen ze personeel aantrekken dat wendbaar is, maar vooral wendbaar blijven, dat is belangrijk. Training & ontwikkeling is een hulpmiddel om te zorgen dat mensen willen veranderen, wendbaar willen blijven. Dat wat je nu doet kan volgend jaar interessant zijn maar het hoeft niet perse interessant te zijn.

Het Employability Inspiration Center (EIC) is 4 jaar geleden ontstaan vanuit een ICT perspectief in de crisis. Middels een pro actieve insteek willen ze een transparant gesprek voeren met medewerkers waarin de toekomst open en eerlijk wordt besproken. Wanneer beide zich verantwoordelijk voelen voor verandering kun je veel teweeg brengen. Er zijn diverse trajecten: 6 weken full time, 1 of 2 dagen per week, of middels digitaal leren. In dit traject gaan medewerkers onder begeleiding van een professionele coach op zoek naar zichzelf. Het gesprek wordt aangegaan, mensen worden geïnspireerd te zoeken naar wie zij zijn en waar zij goed in zijn.

Being agile, hard skills en soft skills

De coaches bij het EIC hebben allemaal een been in het werkveld staan zodat zij weten wat er gevraagd wordt vanuit de bedrijven. Er wordt steeds meer gestreefd naar de nieuwe flexibiliteit – being Agile. Zelfsturende teams, continue verbeterprocessen en snelle doorlooptijden naar de markt. Het EIC maakt competentie profielen van de mensen die je nodig hebt in de toekomst. Soft en hard skills worden geïdentificeerd voor deze toekomstige banen. Dan wordt er samen met de medewerker in het EIC traject een competentie profiel gemaakt. Kunnen deze mensen de stap maken om future proof te worden? Niet alleen ligt er een focus op het bijbrengen van de hard skills, ook de soft skills worden ontwikkeld door de medewerkers te inspireren. Bijvoorbeeld door eens te kijken naar de inmiddels alom bekende theorie van Simon Sinek, ‘what is jouw Why en waarom?’ Er zijn 4500 tot 5000 mensen werkzaam bij Capgemini, 800 mensen hebben het EIC traject gevolgd. Van deze groep zijn 60% duurzaam binnen de organisatie opnieuw ingezet, 35% is weggegaan en nu ambassadeur, 4% is begeleid van werk naar werk en 1% heeft besloten een stapje lager te gaan werken.

Van suit naar hoodie

Debbie erkent dat we op dit moment in een VUCA (volatily, uncertainty, complexity, ambiguity) wereld leven. In deze tijd van snelle, onvoorspelbare veranderingen in de markt, onzekerheid en ondoorzichtigheid ziet zij dat mensen zich ook steeds meer anders uiten. Binnen Capgemini is een ‘van suit naar hoodie’ cultuur gaande. Vele culturen komen bij elkaar en deze verschillende inzichten zijn nodig.

Meer lezen over employability? Vorige week schreven we over KLM en het nieuwe leren in de praktijk & het holocracy model in travel.

Jorinda Ballering is werkzaam als docent bij NHTV University of Applied Sciences in Breda. NHTV profileert zich als een zelfstandige onderwijsinstelling en richt zich zowel op de ontwikkeling van de beroepspraktijk als op wetenschapsbeoefening. Jorinda verzorgt lestaken en coaching binnen diverse toerisme opleidingen. Daarnaast is zij betrokken bij curriculum ontwikkeling en coördinatie binnen de richting Travel Industry en Destinations.

Jorinda is werkzaam geweest bij Thika Travel, Matoke Tours, Hogeschool Tio en diverse andere werkgevers in de vrijetijdssector. Als creatieve en pro actieve aanpakker gaat zij graag een nieuwe uitdaging aan. Met reis- en werkervaring in Afrika en Azië kan zij zaken in een grotere context plaatsen en meerdere perspectieven identificeren.