Het boekjaar 2025 begint voorzichtig: Met een bescheiden, maar positieve jaar-op-jaar groei in vraag (+1% in clicks). Als het gaat om boekingen horen we een geluid uit de industrie. We moeten dus aan de bak om het sterke jaar 2024 te overtreffen. Uit Google’s recentste onderzoek zien we gelukkig genoeg kansen die
adverteerders in de reisbranche kunnen grijpen.
Door: Marc van der Hulst (Industry Manager Travel bij Google).
Reislust en betrokkenheid neemt toe Dat Nederlanders van reizen houden staat vast. Het jaar 2019 was qua omzet en aantallen passagiers lastig te evenaren, maar deze records lijken nu eindelijk te sneuvelen. Het blijft lastig om voorspellingen te doen, maar ik herken de gunstige signalen. Volgens SiteMinder zal 72% van de reizigers internationaal op vakantie gaan in 2025. Dat is een toename van 7% vergeleken met 2024. Volgens Euromonitor zal de vraag naar vakanties in 2025 zelfs toenemen met 9%.
Visuele inspiratie belangrijker dan ooit
Bovendien merken we op dat de kracht van visuele inspiratie belangrijker wordt. Zo zien we een sterke toename in geconsumeerde reiscontent op YouTube. In de aanloop naar de vroegboekperiode werd maar liefst 37% meer reisgerelateerde content op dit platform bekeken dan het jaar ervoor. Dit geeft aan dat reizigers steeds meer naar YouTube gaan voor het opdoen van ideeën en het plannen van hun vakanties, waardoor waardevole kansen
ontstaan voor boeiende content en advertenties. Deze groei in YouTube-weergaven zien we ook in andere Europese landen en de VS.
Vakantiegeld; reizen staat centraal
Wereldwijd is er onrust op de beurzen en opnieuw zien we prijsstijgingen die invloed hebben op het besteedbaar inkomen van de consument. Opvalend is dat reizen volgens ondervraagden voor consumenten over de hele wereld in 2025 dé uitgavenpost zal zijn die zij prioriteren. Dit wordt opgevolgd door uiteten gaan, uitjes en elektronica. Dit onderstreept de blijvende waarde die wordt gehecht aan reiservaringen en biedt daarbij een kans voor de reisindustrie om op in te spelen.
Een periode vol micro-pieken
De ‘lentereisperiode’, als we die zo kunnen noemen, is geen monolitisch blok. Deze is beter te omschrijven als een periode van micro-pieken die vaak ook voor de verschilende markten in Europa verschi lende data hebben. In de VS is er elk jaar de Springbreak-vakantie waarbij vooral Caribische bestemmingen populair zijn. In Europa kennen we andere momenten zoals Goede Vrijdag (18 april) Pasen (20 en bij ons ook 21 april), Koningsdag (27 april), de Dag van de Arbeid (1 mei), Bevrijdingsdag (5 mei), Hemelvaart (29 mei) en Pinksteren (8 juni). Hierbij is ook noemenswaardig dat Pasen dit jaar drie weken later valt dan vorig jaar. Daardoor is er meer kans op lekker weer en omdat dit een stuk later valt dan de voorjaarsvakantie (februari) is dit potentieel een goed moment voor enkele dagen eropuit.
Keuzes, keuzes, keuzes..
Door ale buzz die gecreëerd wordt op social media kun je er als reiziger in 2025 niet meer omheen; reisinspiratie is overal. Geen wonder dus dat uit ons onderzoek blijkt dat een reiziger voorafgaand aan het boeken gemiddeld 303 minuten,ofwel ruim 5 uur, bezig is met oriënteren en afwegen wat de best passende trip is. Ook blijkt drie op de vijf reizigers vóór de eerste zoekopdracht in Google Search of het bekijken van het eerste inspirerende filmpje, nog geen idee hebben waar de komende vakantie heengaat.
Voor de aankomende lente geeft maar liefst 70% van de Nederlandse ondervraagden aan iets te willen ondernemen, maar de reis nog maar gedeeltelijk of zelfs nog niet geboekt te hebben. Een andere interessante uitkomst van ons onderzoek is dat bijna de helft (46%) van de reizigers aangeeft open te staan voor het verkennen van nieuwe locaties, merken en ervaringen deze lente.
Nu actie ondernemen voor een succesvolle lente
- Creëer interesse! 71% van de reizigers heeft zijn/haar trips nog niet geboekt en 46% is ontvankelijk voor nieuwe locaties en merken. Bepaal je USP’s en creëer bereik! Doe dit door je advertentiebudgetten te gebruiken voor bereik en optimaliseer de verhouding tv/print/radio met YouTube en social formats zoals YT shorts.
- Vang bestaande vraag op: Het voorjaar kenmerkt zich door meerdere micro-pieken een waardevol moment om zowel lente-, als vroege zomerboekingen te vangen. Vang deze vraag op door in-market doelgroepen te converteren met onze nieuwste AI-powered tools Demand Gen en pMax en gebruik je Performance Planner om de gewenste budgetten te bepalen en alle winstgevende vraag te vangen.
- Wees agile in doelen en budgetten: Zorg ervoor dat je campagnes flexibel en responsief zijn. Zorg dat Google Search budgetten niet gecapped zijn waardoor ze conversies missen binnen de ROAS targets, of pas deze laatste aan om extra sales te genereren.