KLM heeft een programma ontwikkeld, waarbij cabinecrew door gebruik van virtual reality kan ervaren hoe het is om weer aan de slag te gaan na een langere periode niet werken.
Op deze manier wil KLM de drempel om weer naar het werk te gaan na een langere afwezigheidsperiode, zoals bij ziekte of zwangerschapsverlof, verlagen. KLM is hiermee de eerste grote organisatie in Nederland die gebruikmaakt van virtual reality in het re-integratieproces.
Test
In de virtual reality-omgeving begint de medewerker thuis en doorloopt vervolgens stap voor stap een werkdag: van het inleveren van de bagage in het bemanningencentrum tot het daadwerkelijk opstijgen van het vliegtuig, het werk aan boord en de aankomst bij het hotel. Uit de test komt naar voren dat de bril collega’s meer zelfvertrouwen en motivatie geeft om weer aan de slag te gaan. Ook wordt de VR-applicatie ingezet om te onderzoeken of iemand echt weer klaar is om aan het werk te gaan, doordat het inzichtelijk maakt of en waar de collega vastloopt in het re-integratieproces. Dat helpt bij een gerichte behandeling.
Re-integratie
“We merken dat sommige collega’s het spannend vinden om weer aan de slag te gaan na een lange tijd niet vliegen. Je kunt op 10.000 voet hoogte namelijk niet zeggen: ‘het valt tegen, ik ga toch maar wat eerder naar huis.’ Met de VR-bril verlagen we die drempel, doordat we de vliegende wereld heel realistisch ‘naar de grond halen’. Tegelijkertijd is het ook een diagnostische tool: we kunnen door het gebruik van de bril vaststellen waar collega’s vastlopen in hun re-integratie. Dat maakt dat we samen met de collega gericht naar een oplossing kunnen zoeken om datgene aan te pakken waar de collega tegen aanloopt. Het brengt technologie en de mens op een praktische en verantwoorde manier bij elkaar”, aldus Marion Leguijt (hoofd cabinemedewerkers).
Breder inzetten
Naast dat de VR-bril helpt om eerder de stap te zetten om weer aan het werk te gaan, blijkt dat het ook bijdraagt aan duurzame inzetbaarheid. Door het mogelijk maken van een gerichte aanpak en het opdoen van meer zelfvertrouwen, vallen collega’s namelijk minder snel opnieuw uit. Het programma sluit nu aan bij collega’s die in de cabine werken, maar KLM wil het programma uitbreiden om het breder in te kunnen zetten.
VR-bril
“Ik kon voor een langere periode niet werken en merkte dat de drempel om weer aan de slag te gaan steeds hoger werd. Door het gebruik van de VR-bril kwam naar voren dat de aankomst in mijn hotelkamer een struikelblok was voor mij. Voor mij was dat echt het moment waarop ik me alleen voelde en dat maakte me angstig. Samen met de psycholoog heb ik dit aangepakt en heb ik het vertrouwen in mezelf weer teruggevonden”, laat Bouchra Echtaibi, cabin attendant bij KLM weten.