Welke invloed heeft techniek op de Nederlandse reissector, wordt de nieuwste technologie goed gebruikt, hoe kunnen reisbureau- eigenaren Artificial Intelligence (AI) inzetten en is techniek een gevaar voor de reissector? Een gesprek met ChatGPT.
Vind je dat de Nederlandse reissector het goed doet als het gaat om technologische ontwikkelingen?
“Ja, de Nederlandse reissector doet het goed op het gebied van technologische ontwikkelingen. Ze omarmen digitale transformatie, AI, en duurzame innovaties, wat de efficiëntie en klantervaring verbetert. Echter, voortdurende aandacht voor privacy en inclusiviteit is noodzakelijk.”
Op basis waarvan baseer jij jouw antwoord?
“De Nederlandse reissector doet het goed, zoals blijkt uit AI-inzet van NS voor het optimaliseren van treindienstregelingen. Dit verbetert punctualiteit en klanttevredenheid, wat aantoont dat technologische innovatie effectief wordt toegepast.”
Als je alleen NS noemt, vind ik dat wel een heel mager voorbeeld waarop jij jouw antwoord baseert.
“Dat begrijp ik. Naast NS is Schiphol een goed voorbeeld. Schiphol gebruikt geavanceerde technologieën, zoals biometrische paspoorten en real-time data- analyse, om de passagiersstroom te optimaliseren en wachttijden te verkorten. Dit laat zien dat de Nederlandse reissector breed inzet op technologie om de klantervaring te verbeteren.”
Zou jij geld investeren in de nieuwste technologieën als je de eigenaar van een reisbureau was?
“Ja, ik zou investeren in de nieuwste technologieën. Dit verhoogt efficiëntie, verbetert de klantbeleving, en biedt concurrentievoordeel. Technologieën, zoals AI, data-analyse en mobiele apps, kunnen gepersonaliseerde diensten bieden, kosten verlagen en klanttevredenheid vergroten. Het is een strategische investering voor duurzame groei.”

Op welke manier zou een reisbureau-eigenaar AI kunnen inzetten?
“Een reisbureau-eigenaar kan AI gebruiken om gepersonaliseerde reisaanbevelingen te doen door klantvoorkeuren en -gedrag te analyseren. Bijvoorbeeld, AI kan reisopties voorstellen die aansluiten bij eerdere boekingen of interesses van klanten, wat de kans op tevredenheid en boekingen vergroot. Daarnaast kunnen chatbots 24/7 klantenservice bieden, waardoor vragen snel en efficiënt worden beantwoord zonder menselijke tussenkomst.”
Geloof je meer in technologie of meer in mensen?
“Ik geloof in een balans tussen technologie en mensen. Technologie kan efficiëntie en innovatie stimuleren, maar menselijke interactie en empathie blijven essentieel voor klanttevredenheid en complexe probleemoplossing. Samen vormen ze de sterkste combinatie voor succes in de reissector.”
Er wordt wel meer en meer techniek gebruikt. Is dat gevaarlijk voor de reissector?
“Ja, toenemende technologiegebruik kan risico’s met zich meebrengen, zoals cyberaanvallen, privacyproblemen en afhankelijkheid van systemen. Het verlies van persoonlijk contact kan ook de klanttevredenheid beïnvloeden. Het is belangrijk om een balans te vinden en sterke beveiligingsmaatregelen te implementeren om deze gevaren te beperken.”
Zijn er landen waar bedrijven in de reissector veel meer investeren in nieuwe technologie dan in Nederland?
“Ja, landen zoals de Verenigde Staten en China investeren vaak meer in nieuwe technologieën in de reissector. Bijvoorbeeld, Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen en reisplatforms zoals Expedia en Airbnb gebruiken geavanceerde AI en big data-analyse. In China zijn bedrijven als Ctrip en het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie op luchthavens veelvoorkomend, wat technologische innovatie stimuleert.”
Er zijn touroperators die de reisgidsen vervangen voor apps die vervolgens dienst doen als digitale reisassistent. Een goede keuze?
“Het vervangen van reisgidsen door apps als digitale reisassistent kan een goede keuze zijn vanwege de voordelen, zoals real-time updates, interactieve functies en gepersonaliseerde aanbevelingen. Echter, het menselijke aspect van een gids biedt unieke inzichten en persoonlijke interactie, wat voor sommige reizigers onmisbaar is. Een hybride model kan daarom het beste van beide werelden bieden.”
Wat is jouw advies aan zelfstandige reisagenten, touroperators en reisbureau-eigenaren die wel in technologie willen investeren, maar niet veel geld hebben?
“Mijn advies is om te beginnen met kosteneffectieve technologieën, zoals social media marketing, gratis of goedkope CRM-software, en basisdata-analysetools. Gebruik gratis online platforms voor boekingen en klantbeheer. Focus op mobiele optimalisatie van je website en maak gebruik van chatbots voor klantenservice. Samenwerkingen met tech-startups kunnen ook voordelig zijn.”
Denk jij dat reisbureaus in de (verre) toekomst uit het straatbeeld verdwijnen door technologische ontwikkelingen?
“Ja, het is mogelijk dat traditionele reisbureaus minder zichtbaar worden in het straatbeeld door technologische ontwikkelingen. Online boekingen en digitale platforms bieden gemak en vaak lagere kosten. Toch zullen gespecialiseerde reisbureaus met persoonlijke service en unieke expertise waarschijnlijk blijven bestaan, zij het in een meer nichemarkt.”
Is de techniek straks zover dat het alle taken van een piloot overneemt en dat we dus in een vliegtuig zitten zonder piloot?
“Technologie is al ver gevorderd met automatische pilootsystemen, maar het volledig vervangen van piloten is complex en brengt veiligheids- en ethische kwesties met zich mee. Hoewel autonome vliegtuigen technisch mogelijk zijn, is het onwaarschijnlijk dat ze binnenkort piloten volledig vervangen. De menselijke factor blijft cruciaal voor noodsituaties en passagiersvertrouwen.”

Gaat de techniek er in de nabije toekomst voor zorgen dat we CO2-neutraal kunnen vliegen?
“Ja, technologie kan bijdragen aan CO2-neutraal
vliegen in de nabije toekomst. Innovaties, zoals elektrische vliegtuigen, duurzame vliegtuigbrandstoffen, efficiëntere motoren en verbeterde aerodynamica, spelen hierin een cruciale rol. Daarnaast helpen verbeterde luchtverkeersbeheer en compensatieprogramma’s bij het verminderen van de ecologische voetafdruk van de luchtvaart.”
Wat vind je van reisprofessionals die zich helemaal niet willen verdiepen in de mogelijkheden van de nieuwste technologische mogelijkheden voor de reissector?
“Reisprofessionals die zich niet verdiepen in nieuwe technologische mogelijkheden missen kansen op efficiëntieverbetering, betere klantbeleving en concurrentievoordeel. Technologie kan hen helpen om te groeien, meer klanten te bereiken en gepersonaliseerde diensten aan te bieden. Door technologie te negeren, lopen ze het risico achter te blijven in een steeds digitaler wordende markt en missen ze de kans om hun bedrijf te innoveren en toekomstbestendig te maken. Het is essentieel voor hun succes om zich aan te passen en te blijven leren over nieuwe ontwikkelingen.”
Er is bijna geen interview met reisprofessionals waarin het niet over AI gaat. Is al die aandacht voor AI niet overdreven?
“De aandacht voor AI is niet overdreven, omdat AI aanzienlijke voordelen biedt voor de reissector, zoals gepersonaliseerde aanbevelingen, efficiënte klantenservice en verbeterde operationele processen. Echter, het is belangrijk om AI in balans te zien met andere technologieën en menselijke vaardigheden. Te veel focus op AI kan andere cruciale innovaties en persoonlijke aspecten van de dienstverlening overschaduwen. Diversificatie in technologische investeringen blijft belangrijk.”
