Fietspaden doorkruisen heel Nederland. Volgens de Fietsersbond gaat het om minstens 29.000 kilometer. En het Nederlandse fietsroutenetwerk is niet alleen populair in eigen land. In de top 5 belangrijkste activiteiten in Nederland staat fietsen in de top drie van Duitsland en België (respectievelijk de tweede plaats met 14% en eerste plaats met 18%). Wanneer je het inkomend toerisme vanuit een kwantitatief oogpunt bekijkt, zijn de Belgen en Duitsers onze belangrijkste markten en dragen duizenden kilometers fietspad indirect bij aan de buitenlandse bestedingen in Nederland. Honderden partijen proberen een slaatje te slaan uit het fietstoerisme en onlangs roerde zich een nieuwe speler in de markt.

Google Maps voor fietsers

“Google lanceert fietsroutes in Maps” kopt de NOS medio juli op zijn website. Fietsers kunnen nu van achter hun computer zelf een route uitstippelen langs honderden kilometers fietspaden in Nederland én België. Google Maps fietsroutes staat nog in de kinderschoenen, maar het netwerk breidt met de dag uit. Gebruikers kunnen zelf fietsroutes toevoegen en daar praktische informatie aan koppelen.

Het Nieuwe Fietsen: duizenden papieren fietsroutes verdwijnen in de prullenbak, fabrikanten van fietskaarthouders gaan failliet, de VVV ziet geen fietstoerist meer aan zijn balie staan en niemand download meer een dure fietsroute-applicatie. De fietstoerist stelt zijn ideale (gratis!) fietsroute thuis of met de tablet in de hand samen. Geen kilometer te veel, geen dorpje te weinig en met tips van andere fietsers wordt de beste koffietent langs de route gevonden.

Futuristisch Fietsen

Oké, oké… zo’n vaart zal het waarschijnlijk niet lopen. De gemiddelde fietstoerist is immers 45+ (en die houden eenmaal van papier) en WiFi is voorlopig niet landelijk en over de grens beschikbaar (hoeveel Neelie Kroes ook haar best doet). Maar zolang gemeenten investeren in het onderhoud en de uitbreiding van het fietsnetwerk en Google Maps de fietskaarten blijft ontwikkelen en ontplooien, krijgt de fietstoerist van de toekomst in Nederland een prachtig, gevarieerd, cultureel, natuurlijk, sportief én digitaal aanbod. Voor deze generatie fietstoeristen ligt de smartphone kaarthouder al klaar.

Op de website van het NBTC staat een uitgebreidere versie van het blog. Dit blog is geschreven door Steven de Jong. Steven de Jong is webredacteur bij het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) en gek op Holland. Sinds 2010 is hij verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van de content van Holland.com in tien landen en vijftien talen. Holland.com heeft als doel een informatieve én inspirerende website te zijn voor (potentiële) toeristen en anderen die in Holland geïnteresseerd zijn, die steeds verder samensmelt met de social media kanalen en de Visit Holland app (in ontwikkeling).

Afbeelding: ednl (cc)