Een interessante stap die Google aangekondigd heeft op het PhoCusWrigth Travel Conference. Jeremy Wertheimer, de oprichter van ITA software en nu Google VP, vertelt dat Google vanaf heden vliegticket vergelijkers en beoordelaars gaat verwijderen uit de zoekresultaten. Het zou dan gaan om namen als Expedia, Priceline (Booking), Travelocity, Kayak, enz.

Dit gastblog is geschreven door Andre Scholten, als zelfstandig consultant houdt hij zich bezig met Google Analytics, Site Speed en SEO.

De reden van deze censuur (zo noem ik het) is dat de luchtvaartmaatschappijen het zo willen, aldus Jeremy. Deze willen geen reisbureaus in de zoekresultaten op woorden met “vliegtickets” hebben staan. Google heeft al eerder aangegeven de ‘middle man’ uit de resultaten te willen halen, maar dan met aanpassingen in het algoritme en wat handmatige ingrepen. Het keihard weglaten van deze sites is een aparte nieuwe stap.

Het is in mijn ogen dusdanig arrogant om zomaar die beslissing te maken. Wie zegt dat ik als gebruiker alleen luchtvaartmaatschappijen in de resultaten wil zien staan? Doe mij maar een goede vergelijker die goede deals heeft gesloten en waar ik diverse maatschappijen naast elkaar kan leggen. Google gaat nu zelf een vergelijker lanceren met Google Flightsen bepaald dan ook dat het de enige vergelijker zal zijn die in de zoekresultaten komt.

Het meest vervelende is dat de stap nu eenmaal genomen is. Dat maakt de weg vrij om die nog een keer te nemen met bijvoorbeeld hotel zoekopdrachten. Even zelf een vergelijker maken en alle andere vergelijkers uit de resultaten gooien totdat alleen de hotels zelf er nog in staan. Maar wie wil dat nou, de meeste hotelvergelijkingssites werken makkelijker dan de hotelsites zelf. Duidelijk een voorbeeld van het niet denken vanuit de gebruiker, terwijl dat juist het credo is welke Google zelf hoog in het vaandel
heeft
had.

Het is nog niet bekend of en hoe Google dit in Europa aan gaat pakken. Maar James van Thiel (Google NL) heeft tegen Reisrevue gezegd dat de markt hier anders is dan in Amerika, waar maar 4 maatschappijen zijn. Vooralsnog hebben Nederlandse vergelijkers niets te vrezen. (bron: emerce).

Waar houdt het op? Misbruikt Google nu zijn monopoly? Google do-no-evil? Of het is Google’s goed recht om dit te doen?