Het beslissende moment van Malcolm Gladwell beschrijft aan de hand van veel voorbeelden waarom een boodschap of een product in één keer tot een hype of epidemie kan uitgroeien. Hoe wordt je als beginnend auteur een bestseller? En hoe kan één tevreden klant de lege tafels is een restaurant vullen?
De kracht van de mening van een ander
Mond tot mond reclame is nog steeds de meest belangrijke vorm van menselijke communicatie. Heel wat reclamedeskundigen zijn van mening dat mondelinge overdracht van informatie de enige vorm van communicatie waar mensen nog op reageren, zie ook de opkomst van reviews en recommendation marketing op websites. Denk maar eens aan de laatste keer dat je een vakantie hebt geboekt of in een exclusief restaurant hebt gegeten of een film die je voor het laatst gezien. Hoe vaak heb je je bij zo’n beslissing laten beïnvloeden door de aanbeveling (mening) van een vriend of een vriendin?
Wat maakt het verschil?
We wisselen voortdurend informatie met elkaar. Waarom bereiken sommige boodschappen wel een omslagpunt en anderen niet? Het antwoord wat het boek hier op geeft is dat de mate van het succes afhankelijk is van de betrokkenheid van de personen die beschikken over bijzondere, zelden voorkomende sociale talenten. Mensen maken dus het verschil. Mensen met speciale vaardigheden; de verbinders, kenners, verkopers of vertalers. Het is de kunst om in je eigen omgeving de verbinders in kaart te brengen en voor je te winnen. Je hebt verbinders nodig om mensen te bereiken.
Aanzetten tot actie
Maar mensen bereiken is één, moeilijker wordt het om consumenten ook aan te zetten tot actie. Je boodschap of product moet dus een “ beklijvende” factor hebben. De boodschap moet opvallen en intrigeren. Net dat extra’s waardoor ze bij je terug blijven komen. De boodschap moet praktisch en persoonlijk zijn, een plattegrond of een situatieschets maken dat de boodschap beter blijft hangen. Door wat te sleutelen aan de manier waarop informatie wordt gepresenteerd kan je het verschil maken.
Je kunt dus een epidemie op gang brengen door je te concentreren de mensen in je netwerk en die voor je te laten werken. Volgens de “wet van de enkelingen” zijn verbinders, kenners en verkopers verantwoordelijk voor het ontstaan van mondelinge epidemieën.