Garantiefonds VZR Garant ervaart wisselend beeld

Door: Jules Wedershoven

Reizigers gebruiken ChatGPT bij hun zoektocht naar de ideale vakantie of een passende reisorganisatie. Ook ondernemers gebruiken ChatGPT steeds meer als sparringpartner. Voor een eerste marktanalyse, een opzet voor een e-mail, maar ook verrassend vaak: om uit te zoeken hoe het zit met pakketreizen en de verplichte garantieregeling.

Dat is op zich positief: AI is toegankelijk, snel en vaak best goed in het uitleggen van basisbegrippen. Maar er komen helaas ook een aantal misvattingen uit voort. Bij VZR Garant merken we dat steeds vaker. Ondernemers komen met vragen of aannames die soms wel, soms deels en soms niet, blijken te kloppen. In dit artikel zet VZR Garant de vier meest voorkomende misverstanden op een rij. Niet alleen om ze recht te zetten, maar ook om te laten zien hoe technologie en data-analyse juist wél bijdragen aan zekerheid binnen de reisbranche. Want achter wat op het eerste gezicht een traditioneel garantiefonds lijkt, zit bij VZR Garant een verrassend moderne en flexibele aanpak.

Misverstand 1: “VZR Garant werkt zonder garantiefonds”

Sommige AI-antwoorden suggereren dat VZR Garant geen fonds heeft, maar ‘alleen’ werkt met een bijdrage per boeking.
Wat klopt: Deelnemende reisorganisaties betalen een reizigerspremie.
Wat mist: Die premies komen terecht in een centraal beheerd garantiefonds, ondergebracht in een Onderlinge Waarborgmaatschappij (een soort verenigingsmodel). Dat fonds wordt actief bewaakt en gebruikt om reizigers te compenseren bij financieel onvermogen van de deelnemende reisorganisatie. Een solide, gecontroleerde structuur dus, die aan alle wettelijke eisen voldoet.

Misverstand 2: “VZR Garant is alleen voor startende ondernemers”

Een beeld dat vaak terugkomt: dat VZR Garant er vooral is voor beginnende reisorganisaties die elders lastig terechtkunnen.
Wat klopt: Startende ondernemers voelen zich vaak thuis bij VZR Garant vanwege de toegankelijkheid, de persoonlijke service en het specifieke controleproces voor starters.
Wat mist: VZR Garant heeft inmiddels meer dan 380 aangesloten (reis)organisaties, waaronder kleine tot middelgrote reisbedrijven met enkele honderden tot duizenden reizigers per jaar. Daar zitten klassieke reisorganisaties bij, maar ook specialisten in expeditie-, fiets- of wandelreizen, en zelfs charterschippers en zeilscholen die pakketten aanbieden op het water. Deelnemers kiezen bewust voor VZR Garant vanwege de persoonlijke communicatie, flexibiliteit en korte lijnen, niet omdat ze geen andere opties zouden hebben, maar omdat dit goed past bij hun manier van werken. Daarbij speelt ook mee dat VZR Garant geen accountantsverklaring vereist bij toetreding. Dat verlaagt de instap voor ondernemers en voorkomt extra kosten en rompslomp. Zeker voor kleine tot middelgrote bedrijven die niet al een accountantsverklaring hebben voor andere doeleinden is dat een belangrijk verschil.

Misverstand 3: “De aansluiting bij een garantieregeling duurt maanden”

ChatGPT vermeldt dat toetreding tot een garantieregeling ‘meestal enkele maanden’ duurt. Dat beeld is niet uit de lucht gegrepen, het afsluiten van een verzekering, het aansluiten bij een garantiefonds, et cetera kan tijdrovend zijn, maar dat hoeft niet.
Wat klopt: Ben je startend en nog bezig met je businessplan of prognoses? Of heb je een bestaand bedrijf maar zijn de jaarcijfers nog niet opgesteld? Dan kan dat zorgen voor een wat langere doorlooptijd.
Wat mist: Bij VZR Garant zijn de lijnen kort en wordt er heel gericht gekeken naar het risicoprofiel van de onderneming. Op basis daarvan wordt beoordeeld welke stukken nodig zijn en welke eventuele zekerheden passend zijn. De ondernemer wordt ondersteund bij het aanleveren van de gevraagde gegevens, bijvoorbeeld via diverse beschikbare templates. Indien nodig wordt direct geschakeld met de boekhouder of accountant van de onderneming. Die aanpak is niet alleen efficiënt, maar ook zorgvuldig, en maakt het mogelijk om de aansluiting vaak binnen enkele weken te realiseren door de stapsgewijze begeleiding. Nog aan het oriënteren? Via de website plan je eenvoudig een online afspraak in om je situatie te bespreken. Zo krijg je snel duidelijkheid over de mogelijkheden, zonder onnodige vertraging of tussenlagen.

ChatGPT

Misverstand 4: “Alle garantieregelingen werken hetzelfde”

Veel AI-antwoorden wekken de indruk dat alle garantieregelingen volgens hetzelfde principe werken: je sluit je aan, betaalt een bijdrage per boeking, en dan ben je verzekerd.
Wat klopt: Alle erkende garantieregelingen voldoen aan de Europese Richtlijn pakketreizen en bieden dekking bij financieel onvermogen van een deelnemende reisorganisatie.
Wat mist: De verschillen in aanpak en voorwaarden zijn groot. Basisprincipe: via derdengelden of een garantiefonds. Opzet: een stichting of een Onderlinge Waarborgmaatschappij met een ledenvergadering en inzage in de activiteiten en financiën. Kostenstructuur: een vaste bijdrage per reiziger vs. een variabele premie per boeking. Aanleveren van financiële stukken: wel of geen accountantsverklaring vereist. Bankgarantie: wel of niet vereist, en de hoogte ervan als deze aanvullende zekerheid vereist is. Service en ondersteuning: alleen garantie, of ook meedenken bij overnames, groeiplannen en specifieke casussen. VZR Garant kiest voor een transparant, modern en digitaal ingericht model, met snelle reactietijden, directe toegang tot ondersteuning en een bredere rol dan alleen garantie.

Technologie met een menselijk gezicht

Technologie en data-analyse spelen een steeds grotere rol in de reisbranche, ook als het gaat om zekerheid en betrouwbaarheid achter de schermen. Een garantieregeling is daarbij niet alleen een juridische verplichting, maar ook een partner in risicobeheer en continuïteit. Bij VZR Garant wordt technologie actief ingezet om sneller en zorgvuldiger te kunnen handelen. Een concreet voorbeeld daarvan is de ondersteuning bij de overname van een specialist in bergsportreizen door Jelle Staleman B.V. in 2024. Bij deze overname was het essentieel om niet alleen zekerheid voor reizigers te garanderen, maar ook om snel en verantwoord te schakelen in een complex proces. VZR Garant ondersteunde dit overnameproces actief, onder meer door gebruik te maken van data-analyse. Verschillende scenario’s werden doorgerekend, om zo de financiële situatie en toekomstbestendigheid in kaart te brengen.

Veel vragen

“Bij een overname zijn er altijd veel vragen: wat zijn de risico’s, wat gebeurt er met geboekte reizen, en hoe borg je de liquiditeit?”, vertelt Thiemo Hollering (bestuurder van VZR Garant). “Dankzij data-gedreven scenarioanalyses konden we snel de juiste financiële kaders schetsen. Dat gaf vertrouwen aan zowel de overnemende partij als onszelf. En belangrijker nog: het maakte het mogelijk om de zekerheid voor bestaande én nieuwe reizigers te waarborgen zonder onderbreking.” Ook in de dagelijkse praktijk wordt digitalisering ingezet om het ondernemers zo makkelijk mogelijk te maken. Reisorganisaties kunnen via de website direct online een afspraak plannen, kiezen voor een videogesprek of een snelle mailreactie. Persoonlijke ondersteuning, wanneer het uitkomt.

AI als startpunt? Prima, maar check je bron

Het gebruik van ChatGPT en andere AI-tools zal alleen maar toenemen. En terecht, ze zijn razendsnel, handig en geven vaak goede algemene uitleg. Maar als het gaat om complexe of juridische onderwerpen zoals een garantieregeling, is het verstandig om het antwoord te toetsen bij de bron. Voor specifieke onderwerpen waarvoor beperkt data beschikbaar is voor de AI-tools worden antwoorden namelijk foutgevoeliger. Check dus altijd de bron en wees goed voorbereid door zelf na te gaan wat AI-tools zeggen over jouw bedrijf en reizen.

Thiemo Hollering en Jules Wedershoven.