Geen gesleep meer met je koffer wanneer je met het openbaar vervoer naar de luchthaven gaat, niet meer in de rij om je koffer in te checken en bij aankomst op Schiphol niet meer wachten op je bagage. Rutger van Beek (CEO Bagpoint) is vastbesloten om het proces van bagageafhandeling te transformeren.
Foto: Roy van Beek, Rutger van Beek en Erik Harkes.
Het idee voor Bagpoint ontstond tijdens zijn tijd bij Booking.com, waar hij een groeiend probleem voor reizigers identificeerde. “Mensen die vroeg uitchecken bij een hotel en pas een late vlucht
hebben, zitten vaak met hun bagage opgescheept. Wat als je die bagage alvast naar de luchthaven kan sturen en laten inchecken? Dat is natuurlijk een uitkomst voor veel reizigers”, vertelt Van Beek. Dit inzicht vormt de basis voor wat nu Bagpoint is. Na zijn periode bij Booking.com begon hij het idee verder uit te werken vanuit zijn appartement in Amsterdam. De connecties die hij via zijn werk in de luchtvaart had opgebouwd, hielpen Van Beek om het concept snel te introduceren bij Schiphol en KLM. “Vanaf het begin werd het idee positief ontvangen. Iedereen begreep meteen het voordeel voor passagiers. Samen met Roy van Beek (COO, en de broer van Rutger, red.) en Erik Harkes (CINO) timmeren we sindsdien hard aan de weg met Bagpoint.”
Tekst gaat verder onder de foto.

Momentum
In de beginjaren lag de focus van Bagpoint op experimenteren en leren. Het bedrijf werkte samen met verschillende hotels in Amsterdam en de RAI, en breidde later uit naar cruises. Toch was het in 2017 dat Bagpoint echt momentum kreeg, toen ze werden toegelaten tot Startup Bootcamp, een internationaal acceleratorprogramma. “Dat was het moment waarop we ons realiseerden dat we fulltime met dit idee aan de slag moesten. Tijdens het programma schreven we een volledig businessplan, maakten we prognoses en pitchten we ons idee aan potentiële investeerders en partners”, vertelt Van Beek. De deelname aan Startup Bootcamp leverde Bagpoint niet alleen waardevolle inzichten op, maar ook strategische partners, waaronder Schiphol. “Schiphol was een van de participerende partners, wat voor ons een unieke kans was om ons idee aan een breder publiek te presenteren”, zegt Van Beek.
Een wereldwijd ecosysteem
Wat Bagpoint uniek maakt, is het naar eigen zeggen uitgebreide ecosysteem dat zij hebben ontwikkeld.
Van Beek benadrukt dat het bedrijf niet slechts een enkelvoudige service biedt voor luchthavens. “Wij hebben een platform gebouwd waarmee we bagageservices kunnen aanbieden op verschillende touchpoints, zoals hotels, cruises en luchthavens. Dit maakt de service flexibel en schaalbaar. “Het mooie is dat we hetzelfde model kunnen uitrollen naar andere luchthavens en steden wereldwijd. Dit zorgt voor een naadloze ervaring voor passagiers, van deur-tot- deur bagageservice, wat niet alleen hun reiservaring verbetert, maar ook luchthavens helpt om de druk op hun bagagesystemen te verlichten.”
Daarnaast heeft Bagpoint geïnvesteerd in geautomatiseerde kiosken voor hotels en cruisehavens, wat een belangrijke innovatie is in het proces van bagage-inchecken. “De kiosken controleren het paspoort en de boardingpass van de passagier, en wegen en labelen de bagage. Dit systeem vereenvoudigt niet alleen het proces, maar stelt ons ook in staat om op grotere schaal te opereren”, aldus Van Beek.
Tekst gaat verder onder de foto.

Samenwerking
Bagpoint werkt al enige tijd samen met belangrijke spelers in de luchtvaartindustrie. Sinds 2023 is de service live bij TUI, waar de thuisophaaldienst voor bagage werd gelanceerd. Deze samenwerking was een belangrijke stap voor Bagpoint, die aanvankelijk wat langzamer van de grond kwam door de pandemie. “In 2020 hebben we niet veel kunnen doen vanwege Covid, maar in 2023 ging de service volledig live met TUI. Dat was een belangrijk moment voor ons”, zegt Van Beek. Naast TUI werkt Bagpoint nu ook samen met Corendon en Singapore Airlines, en zijn ze in vergevorderde gesprekken met Transavia en KLM. “KLM is natuurlijk een van onze belangrijkste doelen. We zijn druk bezig om ook hen aan ons platform te binden, net zoals we dat met andere luchtvaartmaatschappijen hebben gedaan.”
Uitdagingen
Van Beek laat weten dat de bagage- afhandelingsindustrie erg langzaam beweegt en dat het voor uitdagingen zorgt gezien een startup afhankelijk is van externe financierders. “Toch hebben we ons door de coronaperiode heen gesleept en onze kansen benut. Door op meerdere paarden te wedden in binnen- en buitenland, kwamen ook financierders uit het buitenland op ons af. Hierdoor hebben we onze uitdaging omgezet in succesvol ondernemen. Nu ook in Nederland de zaken met stappen de goede richting in gaat, zien wij een mooie toekomst in het vizier.”
Kosten en voordelen voor reizigers
Een van de grote voordelen van Bagpoint is de prijstransparantie. Het bedrijf werkt met een tariefmodel gebaseerd op zones rondom Schiphol. “Voor zone 1, zoals Amsterdam, betaal je 50 euro voor het ophalen van twee koffers. In zone 2, wat iets verder ligt, betaal je 69,99 euro, en voor de verste zone 3 is dat 89,99 euro”, legt Van Beek uit. Iedere extra koffer (derde koffer, vierde koffer et cetera) is 10 euro extra. Deze prijzen zijn all-inclusive, wat betekent dat reizigers geen extra kosten hoeven te verwachten. Het gemak van het Bagpoint-systeem is volgens Van Beek een belangrijke reden waarom reizigers kiezen voor deze service. “Passagiers hoeven hun bagage niet meer zelf mee te nemen naar de luchthaven. Dat maakt hun reiservaring een stuk comfortabeler en minder stressvol. Daarbij skip je de wachtrijen en dat scheelt een hoop tijd.”
Naast het bieden van comfort voor de reiziger, helpt Bagpoint ook luchthavens bij het oplossen van capaciteitsproblemen. “Luchthavens zijn simpelweg niet ontworpen om de huidige aantallen passagiers en bagage te verwerken. Door bagage al buiten de luchthaven te labelen en te verwerken, kunnen we deze pieken van zowel de terminal drukte als die van het bagagesysteem afvlakken en bijdragen aan een efficiëntere afhandeling van passagiers en bagage.”
Tekst gaat verder onder de foto.

Duurzame oplossing
Naast operationele efficiëntie heeft Bagpoint ook een duurzaamheidscomponent. Door passagiers te ontlasten van hun bagage, maken zij sneller gebruik van het openbaar vervoer richting de luchthaven. “We hebben samen met consultancybureau NACO berekend dat door het ontkoppelen van passagiers en hun bagage, er minder autoritten naar de luchthaven nodig zijn. Dit zou op termijn tot een CO2-reductie van ruim 30% kunnen leiden. Dit maakt Bagpoint niet alleen een operationeel slimme oplossing, maar ook een duurzame keuze voor luchthavens en passagiers die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen.”
Toekomstplannen
Van Beek ziet de toekomst van Bagpoint rooskleurig in, met ambitieuze plannen om de service
verder uit te breiden naar andere luchthavens en markten. “Onze ultieme droom is om een volledig geïntegreerde bagageservice aan te bieden, waarbij passagiers hun bagage niet alleen kunnen inchecken, maar ook bij aankomst op hun bestemming kunnen laten bezorgen bij hun hotel of thuis.” Bagpoint werkt momenteel aan een proces waarbij zij niet alleen vertrekkende passagiers kunnen helpen, maar ook aankomende passagiers. “Stel je voor dat je na een lange vlucht rechtstreeks naar huis of je hotel kunt gaan, zonder op je bagage te hoeven wachten. Die bagage wordt later netjes bij je afgeleverd. Dat is onze volgende grote stap. Uiteindelijk kan je dan een deur-tot-deur- bagageservice afnemen en vice versa.”
Wererldwijde expansie
Hoewel Nederland de thuisbasis is van Bagpoint, zijn de ambities van het bedrijf grensoverschrijdend. “We hebben nu al verschillende internationale samenwerkingen lopen, waaronder met luchthavens in Frankfurt, Brussel en Palma de Mallorca. Daarnaast hebben we een grote tender gewonnen in Saudi-Arabië, waar we onze service op 27 luchthavens gaan uitrollen. Dat is een enorme mijlpaal voor ons”, aldus Van Beek. Deze internationale expansie laat volgens hem zien dat Bagpoint klaar is om wereldwijd een prominente speler te worden in de markt van bagageafhandeling. “We hebben de afgelopen jaren zoveel doorzettingsvermogen getoond. Het is een kwestie van tijd voordat we wereldwijd bekendstaan als dé oplossing voor bagageproblemen.”
Tekst gaat verder onder de foto.

Doorzettingsvermogen
Terugkijkend op de uitdagingen van de afgelopen jaren, is Van Beek trots op wat Bagpoint heeft bereikt. “We zijn nu wereldwijd erkend als een speler in de markt van bagageafhandeling. Dat hadden we zeven jaar geleden niet durven dromen. Het heeft veel doorzettingsvermogen gekost, maar we staan er nog steeds, en dat is iets waar we enorm trots op zijn.”
Dit artikel komt uit de november-editie van Travelpro. Hieronder vind je de digitale editie.