Het Paasweekend nodigt uit tot een spelletje met de kinderen. Het werd Hints en ik mocht dingen die je niet kan zien, uitbeelden. Na een spook, een windje en een luchtgitaar stond zwaartekracht op de spelkaart. Ik deed mijn armen omhoog en duwde een denkbeeldige last naar beneden. Het leverde vooral verwarring en hilariteit op maar niet het goede antwoord. Zwaartekracht bleek toch iets complexer.

Het gesprek kwam op SORA, het tekst-to-video AI-model dat het bedrijf OpenAI onlangs lanceerde. Als je Sora vraagt om scenes te genereren van een kat die uit de boom valt, valt die kat naar beneden. Als mens vinden wij dat heel normaal, immers dat doet de zwaartekracht. De datatraining met voorbeelden van een uit een boom vallende kat, maakt dat Sora het beeld kan genereren. Of werkt het anders?

Artificial general intelligence (AGI)

Nieuwsgierig zoek ik naar publicaties en lees een visie dat OpenAI Sora heeft ontwikkeld als stap op weg naar AGI, artificial general intelligence. OpenAI zou met deze video-generator niet Hollywood’s troon ambiëren en de filmindustrie gaan bepalen, maar door beelden te genereren steeds meer te willen begrijpen van het leven, van de natuur en dus ook van zwaartekracht. Volgende stap is dan een AI voor ‘algemene’ doeleinden, AGI genoemd. Een zogenaamd sterkere AI omdat ze nog complexere datasets kan verwerken dan generatieve AI en, simpel gezegd, elke intelligente actie van een mens zou kunnen uitvoeren. Generatieve AI zoals Copilot en ChatGPT zijn nog beperkt tot specifiek intelligente acties, zoals tekst, beeld en video genereren.

Nieuwsgierig geworden door deze uitspraken over SORA, vroeg ik mijn collega’s in het AI-Pioneer team, komt er zoiets als algemene artificiële intelligentie (AGI)? Het antwoord was kort en krachtig: pas op voor alle verkoop-en marketingverhalen, AGI duurt zeker nog een tiental jaren. Een duidelijk antwoord en zo praten we elkaar steeds bij in het AI Pioneer Team; vanuit de diverse expertises navigeren we gezamenlijk door de AI-evolutie.

Het was Newton die de zwaartekracht ontdekte als een van de belangrijke natuurkrachten. Een complex en onzichtbaar begrip en toch ook zo simpel, zoals mijn zoon opmerkt, terwijl hij een potlood voor onze ogen naar beneden laat vallen.

Een complexe kracht

AI is niet meer weg te denken uit ons leven, uit het onderwijs, bij BUas. Wat je er ook van vindt; AI is er, ontkennen is zinloos. De uitdaging wordt om het evenwicht te vinden tussen ge- en misbruik, tussen luier worden en beter worden. Het kan een effectief hulpmiddel zijn als het op de juiste wijze wordt ingezet, maar het roept ook de vraag op hoe ver gaat de ontwikkeling van deze technologie?

De EU tracht een veilige digitale omgeving te creëren met de Digital Service Act. En wellicht is het goede van deze overweldigende AI-ontwikkeling dat het fnuikende effect van en de enorme impact die social media met de (AI-)algoritmes op de samenleving heeft, duidelijk zichtbaar en meer bespreekbaar worden.

AI is allesbehalve simpel, het gebruik ervan soms wel en soms niet zichtbaar. Een Hints spelkaart met als opdracht AI uitbeelden lijkt mij een mooie ingang om met studenten het gesprek over AI te blijven voeren.