Emirates is deze maand begonnen met de activering van de brandstofovereenkomst met Neste op Amsterdam Schiphol Airport. In de loop van 2024 zal meer dan 2 miljoen gallons (7,6 miljoen liter) gemengde Sustainable Aviation Fuel (SAF) worden geleverd aan het brandstofsysteem op Schiphol.

De luchtvaartmaatschappij zal zowel de levering van SAF aan het brandstofsysteem als de milieuvoordelen volgen met behulp van de gestandaardiseerde rekenmethoden voor de sector. De samenwerking van Emirates met Neste, eind vorig jaar aangekondigd, is een van de grootste volumes SAF die de luchtvaartmaatschappij tot nu toe heeft gekocht. 

Zodra de gemengde SAF volledig is geleverd aan het brandstofsysteem van Amsterdam Schiphol, zal het gaan om meer dan 700.000 gallon (2,65 miljoen liter) zuivere SAF. Daarnaast werkt Emirates ook samen met Neste om in de komende maanden SAF te leveren aan Singapore Changi Airport.

Lees ook: Klimaatwetgeving terugdraaien: kan dat zomaar en wat zijn de consequenties?

Belangrijke mijlpaal

Adel Al Redha, Deputy President en Chief Operating Officer van Emirates: “Samenwerken met toegewijde partners is een van de praktische stappen die we nemen om onze uitstoot te verminderen. Het is een belangrijke mijlpaal in ons eigen duurzaamheidstraject als luchtvaartmaatschappij. Dergelijke sterke partnerschappen, vooral op grote knooppunten zoals Amsterdam, leggen de basis voor hoe we kunnen samenwerken met partners en luchthavens om de toegang tot en beschikbaarheid van SAF in ons hele netwerk te vergroten.”

Sustainable Aviation Fuel

SAF dat als onderdeel van deze overeenkomst wordt gebruikt, kan veilig worden gebruikt in bestaande straalmotoren en de brandstofinfrastructuur op luchthavens. In zuivere vorm vermindert de duurzame brandstof de CO2-uitstoot gedurende de levenscyclus met wel 80%* in vergelijking met het gebruik van conventionele vliegtuigbrandstof. 

De eerste vlucht van Emirates op basis van SAF vermengd met vliegtuigbrandstof vond plaats in 2017 vanuit Chicago. De luchtvaartmaatschappij voert momenteel vluchten uit vanuit Parijs, Lyon en Oslo met SAF. In oktober vorig jaar integreerde Emirates SAF in de brandstofsystemen van de luchthaven van Dubai, waarbij SAF werd toegewezen op een aantal vluchten. 

Levering SAF opschalen

Eerder dit jaar werd Emirates de eerste internationale luchtvaartmaatschappij die toetrad tot de Solent Cluster in het Verenigd Koninkrijk. Dit is een groot decarbonisatie-initiatief dat zich richt op manieren om de de CO2-uitstoot terug te dringen. Er wordt ook gekeken naar een fabriek voor duurzame vliegtuigbrandstof die tot 200.000 ton (200 kiloton) SAF per jaar kan produceren als deze in 2032 operationeel is. 

De luchtvaartmaatschappij is verder voortdurend in gesprek met partners uit de sector om de productie en levering van SAF te helpen opschalen. Emirates heeft actief deelgenomen aan de ontwikkeling van de routekaart voor Power-to-Liquid (PtL) brandstoffen van de VAE. Het is het doel om de VAE om te vormen tot een regionale hub voor alternatieve vliegtuigbrandstoffen met de ambitie om tegen 2030 700 miljoen liter SAF te produceren.

Samen met verschillende partners is Emirates een van de oprichters van het onderzoeksconsortium Air-CRAFT in de VAE. Dat richt zich op de ontwikkeling, productie en schaalvergroting van technologieën voor SAF voor de gehele industrie.