Er zijn maar weinig facetten van het leven en de wereld die niet geraakt worden door de coronapandemie, en ook onze manier van reizen is hierdoor blijvend beïnvloed. Binnen de reisindustrie zal er sneller dan ooit worden geïnnoveerd, als reactie op duidelijke veranderingen in reisverwachtingen en -gedrag. Reizigers zullen op zoek gaan naar meer veiligheid op reis, duurzamere reisaanbiedingen en sterkere voorkeuren ontwikkelen voor waar ze naartoe reizen en met wie. De nieuwe waardering voor plekken dicht bij huis zal blijven bestaan, naast de liefde voor exotische oorden. Daarnaast zullen reizigers nieuwe manieren vinden om de grenzen tussen werk en reizen te doen vervagen. Mensen gaan een diepere waarde zoeken in de reizen die ze boeken.
Booking.com heeft onderzoek onder meer dan 20.000 reizigers uit 28 landen uitgevoerd en samengevoegd met inzichten uit eigen zoek- en aanbevelingsgegevens en meer dan 20 jaar reisexpertise om negen voorspellingen voor de toekomst van reizen te onthullen – voor het komende jaar en de tijd erna. Twee op de vijf (39%) Nederlandse reizigers zeggen niet met een goed gevoel te reizen tot er een vaccin of behandeling tegen het coronavirus beschikbaar is. Daarom kan het nog lang duren voor we de wereld weer zo vrij kunnen ervaren als voorheen. Wel zal de reisbranche zich snel blijven aanpassen om onze reishonger te stillen zodra het weer veilig is om erop uit te trekken.
Reizen een must
Al is er keer op keer sprake van nieuwe reisbeperkingen en voortdurende onzekerheid, ons verlangen om te reizen is alles behalve verdwenen. Tijdens recente lockdowns gaf bijna de helft (46%) van de Nederlandse reizigers aan graag weer te willen reizen, terwijl ongeveer hetzelfde aantal (45%) aangaf dat ze reizen nu meer waarderen en het in de toekomst niet meer als vanzelfsprekend zullen beschouwen. Nederlandse reizigers zeggen ook dat zij van plan zijn om hetzelfde aantal reizen te maken, zowel nationaal als internationaal, in de twaalf maanden na de opheffing van de reisbeperkingen in hun land, als in het jaar vóór de pandemie (maart 2019 – maart 2020). De tijd die we thuis doorbrachten, heeft ons meer dan ooit naar activiteiten buitenshuis doen verlangen. 26% van de Nederlandse ondervraagden zegt dat ze nu juist nóg meer van de wereld willen zien. 22% zegt dat ze in de toekomst meer willen reizen om de verloren tijd in 2020 in te halen (41% voor Generatie Z en 27% voor Millennials). Bovendien is 17% van plan om op reis te gaan om een door het coronavirus gemist feest (zoals een belangrijke verjaardag of bruiloft) alsnog te vieren, terwijl een derde (33%) van plan is om een geannuleerde reis opnieuw te boeken. Op basis daarvan verwachten we dat reisaanbieders in 2021 creatief worden met nieuwe bestemmingen, speciaal voor Nederlandse reizigers die in 2020 het reizen hebben gemist en daarom een extra bijzondere en zinvolle reis willen maken.
Ook wat de portemonnee van de reiziger betreft, laat het coronavirus sporen na: in de toekomst willen mensen meer waar zien voor hun geld. 37% van de Nederlandse reizigers zal prijsbewuster zijn als het gaat om het zoeken en plannen van een toekomstige reis en 25% gaat waarschijnlijk meer op zoek naar promoties. We voorspellen dat dit gedrag meerdere jaren zal aanhouden. Maar de waarde waar consumenten naar verlangen zal verder gaan dan het prijskaartje van een reis. Twee derde van de Nederlanders (67%) zegt dat zij willen dat reisboekingsplatforms meer transparantie geven over annuleringsvoorwaarden, terugbetalingsprocessen en reisverzekeringen. Bovendien beschouwt 51% de mogelijkheid tot het (gedeeltelijk) kosteloos annuleren van een accommodatie als een basisbehoefte, en vindt 35% dat hetzelfde opgaat voor flexibiliteit om zonder extra kosten reisdata te wijzigen. Nederlandse reizigers willen de reisbranche graag helpen bij het herstel (46%) en met hun toekomstige boekingen bijdragen aan het weer opbouwen van gemeenschappen over de hele wereld (45%), maar in ruil daarvoor verwachten ze ook veel meer van de branche. De verschillende spelers binnen de reisbranche zullen de handen ineen moeten slaan om creatief te reageren en zo meer waarde, een betere keuze, meer flexibiliteit en meer transparantie te bieden, maar ook meer doordachte ervaringen voor de reizigers van morgen als de uitgaven in 2021 en daarna onder de loep worden genomen.
Thuiswerken of werken vanaf een andere locatie is de norm geworden tijdens de pandemie, met als domino-effect dat mensen in de toekomst langere reizen willen maken die werk en plezier effectiever combineren dan ooit. Veel mensen zijn niet langer vijf dagen per week aan een kantoor gebonden, en zijn daarom op zoek naar een alternatief voor thuiswerken. We zien een forse toename van de ‘werkvakantie’, waarbij Nederlandse reizigers hun vakantie met een week of twee verlengen om op afstand te werken – of omgekeerd een vakantie vastplakken aan een periode van werken op afstand. Het ziet ernaar uit dat de laptop meer dan ooit een van de belangrijkste items in de bagage zal zijn. Daarmee is het bij de keuze van de reisbestemming ook van groot belang dat er een aantrekkelijke werkplek is. Bijna een vijfde (18%) van de Nederlandse reizigers heeft al overwogen om vanuit een andere bestemming te werken, terwijl ongeveer hetzelfde aantal (22%) bereid zou zijn in quarantaine te gaan als ze op afstand konden werken. Reisplatforms en accommodaties zullen prioriteit geven aan het tonen van kantoorfaciliteiten en de WiFi-snelheid in een poging om deze nieuwe golf van digitale nomaden aan te trekken. Op dezelfde manier zal er in de wereld van zakenreizen een toenemende behoefte aan privacy, hygiëne en langere verblijven zijn, waarbij alternatieve accommodaties er goed aan doen hun ‘werk-vriendelijke’-aanbod flink te verbeteren. Het bedrijfsleven zal in de toekomst ongetwijfeld opnieuw kijken naar hun houding ten opzichte van zakenreizen, maar werknemers zullen zoveel mogelijk uit de reizen blijven halen die ze wel kunnen maken. Vier op de tien Nederlandse reizigers (40%) zeggen dat ze de gelegenheid zullen aangrijpen om zakenreizen te verlengen, om ook te kunnen genieten van vrije tijd op de plek van bestemming.
In 2021 en daarna leren we te leven met de gevolgen van de pandemie. Nederlandse reizigers willen graag de wereld op een nieuwe, eenvoudigere manier ervaren. De lange tijd die we thuis hebben doorgebracht met onze naasten, heeft geleid tot aangepaste reisprioriteiten en een verlangen om meer van de natuur te genieten. Sinds het begin van de pandemie zien we op Booking.com steeds meer aanbevelingen voor simpele, aangename activiteiten en zaken zoals wandelen (94%), schone lucht (50%), natuur (44%) en ontspanning (33%). Uit onderzoek blijkt dat zes van de tien Nederlanders (62%) meer eenvoudige ervaringen zijn gaan waarderen, zoals tijd doorbrengen in de buitenlucht of met het gezin tijdens hun vakantie. Bijna de helft (44%) verlangt naar het platteland en wil graag buiten de gebaande paden gaan, om op die manier heerlijk buiten te kunnen vertoeven. Gezien de hernieuwde nadruk op privacy, voldoende ruimte en persoonlijke controle over hygiëne en ontsmetting, is het niet verwonderlijk dat Nederlandse reizigers op zoek gaan naar accommodaties ‘dichter bij huis’: 45% geeft de voorkeur aan een vakantiehuis of appartement in plaats van een hotel. Dat was heel anders in 2019, toen 58% van de Nederlanders liever in een hotel verbleef. Bijna de helft (47%) kiest ervoor om meer binnenshuis te eten in plaats van in restaurants, dus een goed uitgeruste keuken zal essentieel zijn voor alle toekomstige vakantieverhuur. Ontspannende reizen zullen ook hoog op de reisagenda staan in het ‘nieuwe normaal’, waarbij meer dan de helft (52%) aangeeft dat dit hun favoriete type reis is, gevolgd door stedentrips (43%) en strandvakanties (41%).Technologie
Technologische innovatie zal een cruciale rol spelen in het herstel van het vertrouwen van Nederlandse reizigers, en we zullen zien dat de technologie snel meer gebruikt zal worden door bedrijven om zich aan te passen aan een nieuw type reiziger. Technologie zal ons helpen om de spontaniteit, het vertrouwen en het gemak van vroeger te herwinnen, en tegelijkertijd mensen te helpen veilig en verantwoord te reizen. Nu al is bijna de helft (47%) van de Nederlandse reizigers het erover eens dat technologie belangrijk zal zijn bij het controleren van gezondheidsrisico’s tijdens het reizen, en vindt hetzelfde aantal Nederlanders (47%) dat accommodaties de nieuwste technologieën moeten gebruiken om reizigers een veilig gevoel te geven. Twee vijfde (41%) wil technische mogelijkheden om op het laatste moment een tafel in een restaurant te kunnen reserveren en bijna de helft (49%) wil meer selfservice-terminals in plaats van een ticketbalie. Meer dan een derde (36%) is ook enthousiast over het potentieel van technologie om hun reiservaringen in de toekomst verder te personaliseren. Deze afhankelijkheid van technologie zal alleen maar blijven groeien, omdat technologie zijn waarde zal bewijzen en steeds meer verankerd raakt in onze reisbeleving. De innovaties die we in de toekomst te zien krijgen, zullen nog meer verandering brengen met verbeterde online ervaringen die het toekomstige reisgedrag beïnvloeden. 14% van de Nederlandse reizigers zou zich comfortabeler voelen om naar een onbekende bestemming te gaan als ze die van tevoren konden ontdekken met behulp van virtual reality (VR). Dat gezegd hebbende, blijft de echte ervaring toch onvervangbaar. Hetzelfde aantal (14%) verwacht deel te nemen aan meer virtuele/online activiteiten in toeristische attracties en tijdens lokale tours en workshops. Dus hoewel we impliciet op technologie vertrouwen om ons meer gemak, personalisering en gemoedsrust te brengen, is de belangrijkste rol ervan dat het een toevoeging biedt aan het zelf zien, voelen en proeven.