Holidayguru oprichters Daniel Krahn en Daniel Max hadden nooit verwacht dat hun brainstormsessie op het balkon thuis onder het genot van een paar biertjes zou resulteren in één van de meest succesvolle vakantie-internetsites in Europa. De schoolvrienden hadden als hobby het internet af te struinen naar zo goedkoop mogelijke vakantieaanbiedingen. Van je hobby je werk maken werd in de zomer van 2012 realiteit: onder de naam ‘Holidayguru’ lanceerden zij toen een website waarop spectaculaire vakantiedeals van meerdere reisorganisaties aangeboden worden.

Onlangs werd er een feelgood manager aangesteld. Tijd om met een van de projectmanagers te spreken.

Kun je dit nog een startup noemen?

Ik denk het wel als je kijkt naar andere succesvolle startups. Alhoewel je een steeds vernieuwend bedrijf (met alle eigenschappen van een startup) zoals Google bijvoorbeeld, geen startup meer kunt noemen. Volgens de vakliteratuur zijn we een mid-stage startup. We hebben inmiddels bijna 150 werknemers en zijn ten opzichte van vorig jaar sterk gegroeid. We beginnen meer en meer te ‘corporatisen’:  zaken worden professioneler georganiseerd, de HR dienst werkt professioneel en er worden nieuwe software programma ‘s aangeschaft om efficiënter te werken. Vooral de professionalisering achter de schermen is merkbaar.

En aan de voorkant?

Holidayguru heeft wereldwijd 5 miljoen Facebook fans sinds vorige maand, dat werd ludiek gevierd met een winactie waarin mensen een 5 sterren vakantie naar New York konden winnen. Op de website holidayguru.nl, hebben wij ongeveer 450.000 bezoekers per maand.

Onze communicatie is een mix van alles, we hebben de wekelijkse nieuwsbrief en we plaatsen dagelijks minstens 1 post op Instagram. Maar het belangrijkste kanaal is Facebook. Op onze eigen nieuwsfeed plaatsen we een minimum van 15 deals per dag. Daarbinnen wordt ook gevarieerd. Bepaalde deals geven we extra Facebook advertentiegeld, dit doen we als het een hele goede deal is en als we weten dat we daarmee extra veel mensen kunnen bereiken. Dan is het de investering waard. We plaatsen onze berichten dus niet uitzonderlijk via Facebook Advertising of andere advertising, want veel verkeer komt organisch.

Google Adwords hebben we voor de Nederlandse blog van Holidayguru nog niet ingezet. Ons management is er niet gek van, omdat ze na een aantal tests, het teugverdien effect nauwelijks hebben terug gezien. De eigen website en nieuwsbrief blijven daarom ook belangrijk, het aantal abonnees op de nieuwsbrief zit op zo’n 30.000.

Het zoeken naar die deals is iets waar we van s’ ochtends tot s’ avonds mee bezig zijn. De deals die wij s’ ochtends als eerste posten, zijn s’ avonds hoogstwaarschijnlijk niet meer geldig, andere reisaanbieders of deals die stabieler zijn van prijs, blijven langer beschikbaar.

Momenteel zijn we voor het Nederlandse blog van Holidayguru met 3 personen en daar komt binnenkort nog een vierde persoon bij. Deze personen houden zich bezig met deal searching en deal writing; het zoeken van deals en daar artikelen over schrijven. De taal is het vertrekpunt, alles moet in de oorspronkelijke taal. We werken vanuit Duitsland en alle internationale expats (de mensen die voor de Poolse, Italiaanse, Franse, Ierse, Engelse, Oostenrijkse, Zwitserse en Nederlandse blogs) wonen in de buurt. Die maken de overstap naar Duitsland omdat het een interessante ervaring is.

Wat maakt het een bijzondere ervaring? Jullie succes?

Wat opmerkelijk is aan het succesverhaal, is dat zonder enige vorm van vreemd kapitaal, oftewel geen durf kapitalisten in ons geïnvesteerd hebben. Wij zijn eigenlijk volledig organisch gegroeid. Begonnen met de 2 CEO’ s die een hobby maakten van bloggen over interessante hoteltickets en hotels met een goede prijs en kwaliteit verhouding. Zij vonden een manier om er geld mee te verdienen, oorspronkelijk hoopten zij dat ze huur konden betalen, inmiddels zijn er 150 mensen aan het werk.

De stappen die belangrijk geweest zijn in dat proces is aanvankelijk de Duitse blog van Holidayguru, waar het begon met blogs over uitsluitend reizen. Vervolgens kwam de uitbreiding van andere projecten en andere landen, dus niet uitsluitend het reizen.

Het overkoepelende bedrijf, heeft ook andere projecten zoals een blog waar mode artikelen aangeboden worden, of discount prijzen voor sport artikelen. Door op die manier te groeien, is het bedrijf zelf ook groter geworden en zijn we op verschillende markten actief. Een commerciële blog werkt als een sneeuwbal effect, hoe meer succesvol je bent, hoe meer volgers en hoe meer volgers je hebt, hoe interessanter het is om partnerships te kunnen afsluiten met verschillende partners.

De belangrijkste partners zijn de verschillende reisaanbieders waarmee we samenwerken. De samenwerking vindt plaats via affiliate marketing. Daarbij onderhandelen we met de reisaanbieder, gebaseerd vergoedingen per transactie, afhankelijk van het bereik. Ik zou Holidayguru nog steeds omschrijven als een promotieblog of vakantieblog.

Wat is er kenmerkend aan het business model van Holidayguru?

Wanneer de consument, opzoek gaat naar een reis via diverse websites, wordt deze er vaak zelf niet wijs uit waar zij de beste prijzen zullen vinden. Wat wij doen is eigenlijk dagelijks alle prijzen met elkaar vergelijken en de beste koopjes daarvan promoten. Wij verzamelen dagelijks de beste deals van heel het internet, zodanig dat je zelf als hard werkend persoon die daar niet de tijd voor heeft (zoeken en vergelijken kan onbegonnen werk zijn), het beste reisaanbod van de dag krijgt.

De consument voelt daar niets van, de reisaanbieder betaalt ons voor de transactie. Lagere prijzen zijn er dan op dat moment niet. De kunst zit er eigenlijk in om dezelfde koopjes te bieden als bij de aanbieders zelf. Bovendien kunnen er voortdurend elementen in het pakket veranderen op het gebied van kortingen: vroegboek korting, lastminute korting, buitenseizoenskorting en natuurlijk is het ook wel zo dat naarmate je flexibeler bent als reiziger, ook goedkoper kunt reizen. Bijvoorbeeld naar de Malediven of Curaçao, dat is soms goedkoper via Düsseldorf en dat willen we laten zien.

Voor de Nederlandse markt kijken we hoofdzakelijk naar de Nederlandse reisaanbieders (vertrekkend uit Nederland), zoals Corendon, Travelbird maar ook met TUI en Arke.

Waarin verschillen jullie met Travelbird, die ook deals aanbiedt?

Het verschil met TravelBird, of met Secret Escapes is dat zij ook nog in rechtstreeks contact staan met hotels en luchtvaartmaatschappijen. Wij verzamelen echter alle aanbiedingen op de blog, beperken ons niet, kunnen overlopen naar alle aanbieders en kiezen daar het beste uit.

Wat zie jij als de belangrijkste kansen voor Holidayguru op lange termijn en korte termijn?

Het belang van e-commerce in de toekomst zal alleen maar toenemen. En om die reden dat er dus heel veel kansen zijn die belangrijk zijn om te kunnen grijpen, moeten we mee blijven gaan met de nieuwste technische ontwikkelingen.

Hotelvergelijksite Trivago, verzamelt bijvoorbeeld alle online aanbiedingen van hotels, met software die alle aanbiedingen automatiseert. Dankzij Trivago (waarmee wij samenwerken) kunnen we via hen de beste hoteldeals aanbieden. Wij zoeken zelf nog steeds handmatig, denk dat dat wel belangrijk is. De IT afdeling houdt zich voornamelijk bezig met het onderhoud en het runnen van de website, belangrijk blijft dat we voortdurend online blijven, geen storingen, het design en lay-out in perfecte staat zijn.

Waar richt jullie HR afdeling zich op?

Wegens de groei houdt HR zich hoofdzakelijk met aanwervingen bezig. Het zijn vaak starters die hier beginnen; de young professionals, maar het zijn niet uitsluitend starters. Zo hebben we bijvoorbeeld recentelijk de voormalig marketingdirecteur van German Wings, die al meer dan 20 jaar ervaring heeft in de online reismarkt, aangenomen als onze marketing directeur. Het zijn dus niet altijd jonge mensen, maar meestal wel. Zij passen bij de start-up cultuur en Holidayguru is een bedrijf dat jong is van mentaliteit, een digitaal bedrijf.

12973103_1004978079587950_4646317526509416718_o

De bedrijfscultuur is leuk, onder ons HR team valt bijvoorbeeld een feel good manager, die heeft een uiteenlopend takenpakket. Deze persoon is eigenlijk verantwoordelijk voor het welzijn van alle werknemers, een leuk voorbeeld daarvan is een verjaardag, waar je bureau (ook al zijn we een redelijk grote organisatie) mooi versierd wordt met echte versieringen. Maar deze persoon heeft ook een praktische functie, zoals de integratie van internationals:  aangeven waar zij zich als expat moeten gaan aanmelden bij het gemeentehuis, of hen meehelpen met een Duitse bankrekening openen. Maar ook het organiseren van de leuke evenementen komen op het bordje van de feelgood manager, zoals een tafel voetbaltoernooi. In februari organiseerde de manager een Carnavalsfeest waarbij iedereen verkleed moest komen op bepaalde locatie waar we gedanst hebben. In augustus staat een zomerfeest gepland met als verkleedthema de Olympische Spelen. In oktober houden we onze eigen versie van Oktoberfest. Kortom, bonding daar houdt HR zich ook mee bezig: het verbinden van je werknemers.

OK, nog een keer diezelfde vraag, kun je nog van een startup spreken?

De startup cultuur is zeker aanwezig; een gameroom met Playstation, een pingpong tafel en elke donderdag wordt er een gemeenschappelijk ontbijt aangeboden voor een select groepje mensen. Elke week is er een nieuwe groep mensen aan de beurt. Een aantal weken geleden was het warme dag, zo’n 35 graden, de CEO’s hebben toen ’s middags betaald vrij gegeven. De cultuur hebben we.