Social media kanaal Instagram speelt steeds meer in op de wensen van de reiziger; de ontdekker, de explorer, de vakantieganger. Het medium snapt haarfijn welke features de gebruiksoptimalisatie van de app nog verder kunnen verbeteren door het element ’travel’ nog verder uit te breiden.
Zoeken op Instagram
Natuurlijk was Instagram al erg ‘appealing’ voor de reisindustrie, maar met recente uitbreidingen, met name in de explore functie, omarmt Instagram travel al helemaal. Met de feature Places Search, kun je iedere locatie op de wereld tappen en zien wat er ter plekke gebeurt via een fotostream op die betreffende plek. Leuk om mee te experimenteren voor touroperators en hotels. In de laatste plaats om op de hoogte te zijn van alles waar foto’s van gemaakt worden en dus waar de leuke plekken in de buurt of regio. Deze informatie (al is het enkel door de foto’s en de gebruikte hashtags) kunnen voldoende informatie bieden om er als reismerk zelf weer content over te schrijven, en te linken tussen diverse media kanalen.
On the spot User Generated Content
Met places kun je niet alleen zoeken naar bepaalde (vakantie)gebieden, maar ook naar specifieke hotels en restaurants. De User Generated Content die op deze plekken gemaakt is, laat Instagram automatisch zien. Die content is unieke input om op andere social media kanalen te verspreiden, zoals bijvoorbeeld Tourism Australia dat perfect doet (uiteraard met credits van de fotograaf). Je kunt als Nederlandse organisatie zoeken in Nederland, op jouw regio of jouw hotel, maar voor touroperators met veel bestemmingen in het buitenland kun je ook global zoeken! De hele wereld wordt via Instagram Places in kaart gebracht door haar gebruikers.
Live de wereld zien vanuit een bepaald thema
Ook kun je via places ‘live’ inschakelen op bepaalde (Fashion)events en festivals en zien wat er ter plekke gebeurt. Afgelopen weekend was er Reggae Geel in België, doorgaans is Geel niet echt een spannende plaats. Nu vulde de Instastream zich met uitzinnige plaatjes van blije mensen die in Geel een fantastisch weekend beleefden.
Projecten op Instagram en ‘afluisteren’ van gebruikers
Waar veel bedrijven op Twitter ‘luisterden’ naar gesprekken waar zij op konden inhaken, is nu Instagram de plek voor gesprek en interactie. In het bijzonder voor de travel industrie. Het vult zich gratis met de mooiste plaatjes, er wordt weinig tot niet geklaagd en bijna alles (omdat het visueel is) gaat om het delen van fijne en bijzondere ervaringen en momenten van gasten, reizigers en toeristen die zoveel mogelijk tags gebruiken omdat ze daarmee zoveel mogelijk loves genereren.
Daarnaast zie je dat gebruikers, en vooral reizende gebruikers meedoen aan speciale tag-projecten over de hele wereld waarmee ze een regram van hun foto kunnen krijgen. Hieronder een paar voorbeelden. Accounts zoals @happyfeetofholland laat zien waar Nederlandse voeten zich deze zomer bevinden om anderen te inspireren om meer te gaan reizen. Iedereen maakt de herkenbare voetenselfies, en nu worden ze op 1 plek verzameld. Een ander (uit Nederland afkomstig) account is @ihavethisthingwithfloors en dit account laat de meest vrolijke vloeren/tegels ter wereld zien (in hotels, nabij toeristische plaatsen, in restaurants), als het even kan met een tag van de locatie waar de foto is genomen. Gouden materiaal voor toeristische bedrijven om bijvoorbeeld blogs met 10 tips voor de mooiste vloeren in een stad over te schrijven!
Places maakt trending places en bucketlist materiaal
Met meer dan 300 miljoen Instagram gebruikers over de hele wereld, zijn er talloze mensen die ieder event, iedere bijzondere zonsondergang en ieder bijzonder foodmoment vastleggen en daarmee onbewust voor andere gebruikers een ultieme bucketlist formuleren met plaatsen die ze ooit zouden moeten zien. Monitor dat als reismerk! Instagram Places is een rijke bron van visuele content en door deze feature Instagram de app die gebruikers laat zien welke locaties en individuele plekken trending zijn en waarom!
Dit moet het communitymanagement van bedrijven in de toeristische sector aanzienlijk makkelijker gaan maken.
7 reacties