Een bijzondere editie van ‘een kijkje in het leven van’. Onze auteur Isabel Mosk– die de afgelopen jaren heel wat blogs heeft geschreven over travelbloggers en destinatiemarketing- maakt nu zelf een sprong in het diepe en gaat voor een langere periode op reis. Dit bekent dat ze Think! Amsterdam gaat verlaten. Vanuit alle landen die ze bezoekt zal ze de digitale verantwoordelijke van de destinatie marketing organisatie gaan interviewen over de online ontwikkelingen in het land, maar ook hoe zij hun bestemming digitaal vermarkten. Deze interviews zijn de komende tijd op TravelNext terug te lezen.
Isabel, strateeg en directeur Think! Amsterdam, is in 2012 het kantoor in Amsterdam gestart. Als TravelNext auteur was ze o.a. één van de sprekers tijdens Social Media Week Rotterdam en heeft ze vorig jaar een deel van de Vakantiebeurs 2013 ingevuld met haar presentatie. Isabel benadrukt altijd hoe ambassadeurs je merk kunnen bouwen door samen te werken met de juiste verhalenvertellers. We vragen Isabel naar haar visie op digitale verhalenvertellers, de toekomst van social, internationale verschillen en natuurlijk over haar nieuwe avontuur:
Het is tijd voor iets nieuws. Reizen is mijn grootste passie en met mijn nieuwsgierigheid naar de ontwikkelingen op digitaal gebied, grijp ik de kans met beide handen aan om te leren van andere landen en culturen om dit vervolgens te delen. Online is een grote puzzel voor veel destinaties en ik verzamel graag de stukjes. Azië, waar ik naartoe ga is een groeiende markt, er gebeurt ontzettend veel.
Kun je ons vertellen hoe je in de wereld van de destinatiemarketing terecht bent gekomen?
Als jong meisje wilde ik altijd al de wereld over reizen. Toen ik op mijn 18de een studie ging kiezen was toerisme op de NHTV dé opleiding; studeren en reizen tegelijk wie wil dat nou niet? Daarnaast wilde ik altijd graag bij een luchtvaartmaatschappij werken dus toen ik in het derde jaar stage mocht lopen bij Transavia, was dat echt een “wow” moment. Uiteindelijk ben ik na mijn afstuderen bij De Bazaar (Europa’s grootste overdekte markt) beland, een bijzonder bedrijf met veel verschillende culturen. Het was dan ook geen verassing dat ik hier wegging om op wereldreis te gaan. Na mijn reis kreeg ik een baan bij het NBTC, eerst als marketing consultant en daarna als online marketing consultant; simpel uitgelegd hield dit in dat ik mijn eigen land digitaal mocht promoten. Hier kwam ik in aanraking met de wereld van destinatiemarketing en digitale marketing. Ik werd al snel de digitale verhalenverteller voor het merk NBTC & Holland op Twitter, ontmoette ik interessante nieuwe mensen via Twitter en kwamen er zulke mooie kansen voorbij. Het opzetten van Travelnext was trouwens ook één van mijn projecten bij het NBTC.
Kun je ons vertellen hoe jouw doorsnee dag als strateeg en directeur van Think! Amsterdam er tijdens de opstartfase uit zag?
Mijn dag zag er nooit hetzelfde uit. De start van Think! Amsterdam was echt pionieren; van het opzetten van de administratie tot het doen van sales. Alles kwam voorbij. Ik ben er hierdoor juist achter gekomen dat het opzetten van nieuwe activiteiten op mijn lijf geschreven is. Uiteindelijk werd mijn functie steeds concreter en hield ik me steeds meer bezig met mijn grote passie: strategie, en ook sales kwam daarbij kijken. Met sales had ik geen ervaring en ik ben erachter gekomen dat dit mij veel beter afging dan ik had verwacht. Hoe dat komt? Omdat ik het leuk vind om mijn kennis te delen.
Door mijn passie voor mijn vak, reizen en mijn netwerk, is dit op mijn pad gekomen. Ik hou ervan om kennis te delen, nieuwe mensen te ontmoeten en mezelf te blijven ontwikkelen. Dit betekent wel dat je hierin moet investeren. Ik vind het leuk om andere mensen te helpen of ze aan elkaar voor te stellen. Dit kan via Twitter zijn, maar ook via offline events. Dit geeft mij een positief gevoel. Ik geloof ook in karma, maar dat begint bij jezelf. Wie goed doet, goed ontmoet.
Waar ligt je ultieme ambitie binnen de wereld van travel en online?
Tegen vriendinnen heb ik weleens gezegd dat als een technologisch bedrijf zoals Airbnb, een bedrijf dat vernieuwend is binnen onze industrie, voorbij zou komen met een uitdagende functie, ik direct zou solliciteren (En nee dit is geen oproep :)).
Mijn ultieme ambitie is filantropisch van aard. Ik zou graag kinderen die niet kunnen reizen – dat kan in Nederland of in India zijn – de beleving willen geven van een reis. Ik had als jong meisje de droom om de wereld over te reizen en ik ben in staat om deze droom uit te laten komen. Als ik een bijdrage kan leveren aan de droom van deze kinderen, wat uiteindelijk leidt tot een moment van geluk, dan ben ik een zeer tevreden mens. Dit kan tegenwoordig met technologie zoals de Oculus Rift bril. In de toekomst zou ik hier graag mee aan de slag gaan. British Columbia heeft als eerste bestemming ingesprongen op deze kans van de virtuele toerisme ervaring. Als meerdere bestemmingen dit gaan doen, wordt het steeds realistischer om mijn droom te verwezenlijken. Daarnaast zie ik ook mooie kansen voor de toeristische industrie om hierop in te springen. Met de Ocolus Rift bril kun je een consument een realistische ervaring geven van een reis op of naar een bestemming.
Wat is tot nu toe het hoogtepunt in je carrière?
Mijn gevoel zegt dat het hoogtepunt nog moet komen.
Een bijzonder moment vond ik de eerste keer spreken in het Engels voor 500 aanwezigen. Ik was zenuwachtig en toen ik het podium op liep dacht ik: wow.. Na mijn presentatie stroomde de adrenaline door mijn lichaam, wat vond ik het gaaf om dit te doen. Daarna begon ik spreken steeds leuker te vinden, ook omdat het past bij mijn motto om kennis te delen. Door kennis te delen zorgt het ervoor dat het zich kan vermenigvuldigen.
De kracht van online krijgt binnen veel opleidingen in de toeristische industrie steeds meer aandacht. Hoe probeer je een rol te spelen in het verbeteren hiervan?
Door regelmatig gastcolleges te geven over mijn vakgebied en kennis te delen. Ik kan me herinneren dat ik gastcolleges, toen ik student was op de NHTV, altijd het leukste vond omdat daar cases en ervaringen werden gedeeld uit het echte werkveld. Nooit gedacht dat ik jaren later zelf (als oud-leerling) een rol als gastdocent zou invullen op de NHTV.
Het overdragen van kennis is belangrijk voor ons voortbestaan. Het zorgt voor nieuwe initiatieven en inzichten, maar ook dat wij allemaal groeien. Wij zijn allemaal verhalenvertellers en in onze industrie werkt mond-tot-mond reclame nog steeds het beste. Het maakt niet uit of dit op een feestje is of via social media kanalen, uiteindelijk werkt het nog steeds zo dat je beïnvloed wordt door je vrienden of de vrienden van je vrienden mits je jezelf uiteraard kunt identificeren met deze persoon. Voor food suggesties word ik regelmatig beïnvloed door mensen uit mijn netwerk en deel ik zelf ook tips met deze mensen als ik iets voorbij zie komen wat relevant voor hen kan zijn. Dit doen mensen ook bij mij. Regelmatig krijg ik vragen over mijn reizen en of ik nog suggesties heb. Dat is ook de reden waarom ik een reisblog gestart ben. Dat vind ik zo mooi aan het internet. Er wordt zoveel goeds gedeeld. Ik kan uren surfen op het internet als het om reizen gaat. Het gevolg is dat mijn bucketlist steeds langer wordt.
Tijdens de reis ga je destinaties marketing organisaties interviewen voor TravelNext. Hoe bereid je je voor op de interviews? Met wie ga je en wat kunnen we van je verwachten?
Dit lijkt mij super leuk om te doen! Niet alleen vanuit mijn passie voor mijn vak online destinatie marketing, maar juist ook omdat ik het combineer met zelf op reis gaan. Van veel Europese bestemmingen weet ik wat ze doen als we het hebben over hun marketingactiviteiten, daarom vind ik het juist interessant om daarnaast ook enkele Aziatische bestemmingen uit te lichten en meer van de aanpak die zij hanteren te leren. Waarom? Omdat Azië een groeiende markt is met totaal verschillende culturen binnen dat continent. Ik heb ontzettend veel vragen:
- Hoe zetten de Aziatische DMO’s digitale marketing in om de Europeanen te bereiken?
- Welke trends & ontwikkelingen zien zij gebeuren in hun eigen land, maar ook wereldwijd?
- Hoe zetten zij social media in voor het vermarkten van hun bestemming?
- Welke kansen zien zij op gebied van mobiel, maar ook met een Oculus Rift bril of andere technologische ontwikkelingen.
Dat soort issues leg ik hen graag voor. Ik ga onder andere naar Japan en dit land heeft mij altijd gefascineerd op het gebied van technologie & cultuur. QR codes werken bijvoorbeeld goed in Japan. Dit is in Europa nooit overgenomen. Ik kijk dan ook uit naar het eerste interview met deze destinatie marketing organisatie.
Qua planning reis ik het eerste deel alleen, dan ontmoet ik mijn vriend Pim in India om samen verder te reizen. Dit wordt een zeer bijzondere reis, omdat wij voor het eerst samen een langere periode gaan reizen. Een wens die voor beide vervuld gaat worden. Tijdens mijn reis ga ik me ook bezinnen op de volgende stappen in mijn carrière. Ik heb al wat ideeën, maar hier wil ik de tijd voor nemen. En natuurlijk het belangrijkste, genieten van mijn/onze reis.