Foto of beeld? Het kan beide. In het digitale landschap spreken we vaker over een beeld! Wat misschien wel de hoofdvraag is als je een beeld in wil zetten voor welke uiting dan ook, is de volgende: is het voor commercieel gebruik of redactioneel gebruik? Met het antwoord op deze vraag ben je al een grote stap verder. Een belangrijke stap die wel eens onterecht vergeten wordt, is het bepalen van je contentstrategie; maak vooraf voor jezelf duidelijk welke content op welk moment met welke doelgroep en via welk medium moet worden uitgewisseld.
Redactionele en creatieve content
Binnen digitale content heb je een onderscheid in redactionele en creatieve content. Dit zijn duidelijk verschillende stijlen. Redactionele content heeft een educatief, informatief karakter en zie je terug in kranten, magazines, nieuwswebsites. Creatieve content is voor commercieel gebruik; denk aan advertenties, promoties.
Verschillende licentiemodellen; van populaire thema’s tot het neusje van de zalm
Dan komt de volgende belangrijke stap; het daadwerkelijk licentiëren. Geen paniek, het is niet lastig maar vooral leuk! Vooral het woord “claim” schiet bij velen snel in het hoofd. Het is vooral van belang dat je jezelf goed laat informeren door een professioneel bedrijf, zoals bijvoorbeeld Getty Images, wereldwijd marktleider in digitale content.
Binnen de creatieve content, inzetbaar voor commercieel gebruik, is er een onderscheid in royalty-free beelden en rights managed beelden.
Royalty-free beelden
Royalty-free beelden zijn niet gratis wat wel eens gedacht wordt vanwege “free”. Ze worden ook wel stockbeelden genoemd. Deze beelden licentieer je eenmalig; je koopt het beeld aan en kunt het daarna onbeperkt inzetten. Voordeel: erg makkelijk in gebruik en voordelig! Royalty-free foto’s brengen allerlei populaire thema’s in beeld en de prijs is afhankelijk van het formaat van het beeld.
Rights managed beelden
Een ander licentiemodel zijn de rights managed beelden (rechtenbeschermd); deze beelden licentieer je op maat. Dat houdt in dat je ze licentieert naar gebruik en looptijd. Bij rights managed beelden is het mogelijk om exclusiviteit af te kopen. Ook binnen exclusiviteit afkopen heb je verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld het afkopen van exclusiviteit binnen een bepaalde branche of volledige exclusiviteit. De prijs van deze beelden is afhankelijk van verschillende aspecten zoals de duur van de licentie, maar ook of een beeld online of offline wordt ingezet of beide. Denk ook aan een oplage, aan de geografische verspreiding, komt het beeld op de cover of inside, branche van eindgebruiker. Deze beelden hebben dus niet één prijs.
Rights managed beelden zijn de “crème de la crème”; exclusieve momenten, prachtige locaties, een unieke kijk op allerlei onderwerpen. Kortom: een rights managed beeld maakt indruk, wordt niet vergeten, roept direct een bepaalde emotie op.
Redactionele beelden zijn altijd rights managed. Deze licentieer je dus altijd naar gebruik en hebben geen vaste prijs. Redactionele beelden zijn bijvoorbeeld nieuws-, sport-, entertainment- en archiefbeelden. Kunnen redactionele beelden commercieel worden ingezet? Dit is per beeld verschillend en kun je aanvragen.
Voor sommige rights managed beelden moet het afkopen van de licentie speciaal worden aangevraagd, omdat je bijvoorbeeld te maken hebt met portretrecht voor het model op het beeld. In dat geval wordt bij deze persoon of bij het management van het model navraag gedaan en heb je een akkoord nodig. Dit kan ook voorkomen bij bepaalde gebouwen; dan kan het zijn dat je een akkoord nodig hebt van de architect. Bij beelden van Getty Images staat duidelijk op de website bij het beeld aangegeven wanneer je contact op moet nemen met Getty Images voor het licentiëren van het beeld.
Van KLM tot Transavia tot Ryanair…
Zijn beelden duur? Is KLM altijd duur? Is consumer generated materiaal minder goed? Is Ryanair minder goed dan KLM?
Wil je premium of standard? Alles is afhankelijk van jouw eigen wensen!
Beelden van Getty Images zijn het neusje van de zalm en zou je kunnen vergelijken met KLM. Betekent dit dat deze beelden altijd duur zijn? Nee. KLM is ook niet altijd duur.
Beelden van iStock zijn te vergelijken met Transavia; kwalitatief zeer goede royalty-free beelden inclusief vectors voor een gunstige prijs.
Voldoet consumer generated materiaal voor je uitingen? Dan is Thinkstock een mooie oplossing. Is Thinkstock kwalitief goed? Is Ryanair goed? Ja. Thinkstock is een mix van collecties van Getty Images, iStock en overige collecties. Het voordeel van Thinkstock is dat alle beelden royalty-free beelden zijn, inclusief vectors. Bij Thinkstock kun je bijvoorbeeld een abonnement nemen en betaal je een vaste prijs voor een aantal downloads. Een erg transparante oplossing voor kwalitatief goede beelden. Elk beeld en de keywords/ tags van het beeld worden manueel gecontroleerd door een creatief team en daarna op de website geplaatst. Zo heb je ook altijd relevante zoekresultaten.
Visuele trends en op zoek naar inspiratie en innovatie?
Wil je op de hoogte blijven van visuele trends en insights? Denk bijvoorbeeld aan de kracht van visual storytelling? Bezoek dan eens The Curve van Getty Images. Getty Images doet veel interne en externe research. Laat je verder inspireren op InFocus, the stories behind the coverage.
Al met al is licentiëren van beelden dus lang niet zo eng als vaak verondersteld wordt. Belangrijk is dat je weet wat je met een beeld wil bereiken, waar je het wilt inzetten, hoe lang. Dus terug naar de basis en bepaal je contentstrategie. Vervolgens weet je ook exact welke licentie je nodig hebt en kan je snel en correct beelden licentiëren. Kies voor een professionele contentleverancier en niet voor cowboys in de digitale markt. Worden gebruikte foto’s gecontroleerd op hun licentie? Ja, dit is allemaal te controleren achter de schermen en wordt ook gedaan. Right license = permission = never no claim!
Eén reactie